Irídia i l’ONG NovACT han carregat contra la vinculació amb el terrorisme de les protestes impulsades pel Tsunami Democràtic, després que l’Audiència Nacional fes públic que estava investigant diversos dirigents com Carles Puigdemont o Marta Rovira. Han titllat la decisió del magistrat Manuel García-Castellón de “desproporcionada” i han assegurat que “s’està cometent una nova ingerència del poder judicial en el legislatiu”. Així, han lamentat el caràcter autoritari que estan adoptant alguns estaments judicials i que “posen en perill els principis de l’Estat de dret i l’ordre constitucional”. Alhora, han manifestat que no descarten que puguin dictar-se noves mesures cautelars o detencions: “Ens ho podem esperar tot”, han apuntat.
La portaveu d’Irídia, Anaís Franquesa, ha avisat que la causa del Tsunami és un exemple més de “l’aplicació extensiva del codi penal en la criminalització de la protesta”. Així mateix, ha demanat no “naturalitzar que es consideri terrorisme les mobilitzacions socials massives”, fent referència al terme que el jutge instructor ha empleat en al seva interlocutòria.
Franquesa ha remarcat que en el seu escrit, el magistrat deixa clar que el que està titllant de terrorisme és la mobilització ciutadana, ja que fa referència a esdeveniments com la concentració de l’aeroport del Prat, el tall de la Jonquera, la Vaga General o les activitats que van dur-se a terme en el marc de la jornada de reflexió de l’1-O. “Totes aquestes accions tenien per objectiu demanar a l’Estat que s’assegués a parlar”, ha recordat Franquesa que ha defensat que el que s’estava fent era un exercici de reunió i manifestació que és “un dret bàsic i democràtic”.
Ha assenyalat que l’argumentació de la interlocutòria és “delirant” perquè pretén responsabilitzar persones concretes de les lesions patines pels manifestants arran de l’actuació dels cossos i forces de seguretat i, fins hi tot, d’una mort que “ja va quedar clar que va ser accidental”.
“S’està fent per intercedir en una negociació política, obstaculitzar l’acord per la llei d’amnistia i la investidura del president Pedro Sánchez”, ha advertit Franquesa que ha considerat que es tracta d’una “nova ingerència del poder judicial sobre el poder legislatiu”. Ha dit que reflexa el caire autoritari que alguns estaments judicials estan adoptant i que “fa perillar els principis de l’Estat de dret i l’ordre constitucional”. Ha afegit que els fets que descriu el magistrat no encaixen en el delicte de terrorisme actualment establert en codi penal.
Amb tot, ha reconegut que tenint en compte els precedents en matèria judicial dels darrers anys no es pot donar res per fet. “Ens podem atenir poc a com hauria de funcionar l’Adminsitració de la Justícia i l’aplicació del codi penal”, ha comentat la responsable d’Irídia que no ha descartat que puguin dictar-se mesures cautelars o fins hi tot detencions.
Reunió al Parlament
La portaveu d’Irídia ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa conjunta amb Luca Gervasoni, responsable de l’ONG NovACT. Tots dos han comparegut després de reunir-se amb els grups parlamentaris d’ERC, la CUP-NCG i En Comú Podem al Parlament.
Gervasoni ha explicat que la trobada d’aquest dimecres s’emmarca en la primera edició de la cimera ‘The Nonviolence Factory’ de la regió EuroMediterrània. Ha aprofitat la seva intervenció per presentar les principals conclusions del l’informe ‘No em diguis terrorista si no ho soc’ que analitza l’autoritarisme arreu de la mediterrània.
“Hem constatat que arreu del territori hi ha una tendència creixent a l’ús fals del terrorisme contra moviments socials no violents com ara partits polítics o dissidents”, ha explicat Gervasoni que ha indicat que l’Estat espanyol, i en concret les acusacions del magistrat García-Castellón, “estan reforçant una perillosa tendència a la magistratura espanyola que també es dona a Turquia, Marroc o Egipte”.