L’associació de defensa dels drets humans Irídia ha demanat als grups polítics que més enllà de debatre sobre la idoneïtat dels projectils de foam pels antiavalots dels Mossos d’Esquadra es reforcin els mecanismes interns i externs de control, avaluació i investigació de l’acció policial i la violència institucional. Això, segons Irídia, s’hauria de fer urgentment en una comissió parlamentària. “Si no es generen mecanismes eficaços per prevenir, investigar i sancionar les males praxis policials qualsevol mal ús de qualsevol arma que s’utilitzi pot generar dany social i dany al propi cos”, diu l’entitat en un comunicat.
Segons Irídia, “és necessari generar un veritable mecanisme intern i extern que faci pràcticament impossible la impunitat davant un ús de la força contrari a la legalitat. El problema és que els mecanismes actuals no permeten generar una política de tolerància 0 davant usos de la força contraris a la legalitat. El model de control intern ha caducat, cal actualitzar-lo des de la voluntat política i social d’acabar amb la impunitat. En cas contrari continuaran produint-se cops amb la porra al cap de manifestants generant lesions greus, cops policials que busquen castigar en lloc de dispersar, o trets de foam cap a la zona del cap”.
“Si no es reformen els sistemes de control de la policia per evitar situacions d’impunitat, qualsevol arma pot generar efectes lesius en context d’ordre públic. Hem de recordar que les possibles alternatives al foam poden ser també altament lesives com l’ús més habitual de gasos lacrimògens, canons d’aigua, esprais pebre, o l’augment exponencial de les dotacions de cossos antiavalots, entre altres”, afegeix el comunicat.
Per Irídia, cal revisar les tècniques i les armes utilitzades per la policia però si no es genera “un sistema efectiu de control, avaluació, investigació i sanció dels cossos policials” no s’encararà en profunditat el problema dels usos irregulars de la força en context de protesta. “Per això, és necessari dotar de més mitjans, més independència i obertura a la ciutadania als mecanismes interns de control dels Mossos, però també generar un mecanisme independent de control de la policia com existeix al Regne Unit i que fa temps sol·licitem amb Amnistia Internacional Catalunya”, asseguren.
Per últim, aposten per la creació d’una fiscalia especialitzada en delictes de violència institucional, un torn d’ofici de l’advocacia específic per aquests casos i que s’impulsin mecanismes per a millorar les investigacions judicials.