Edició 2169

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 04 de juliol del 2024
Edició 2169

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 04 de juliol del 2024

Investiguen tortures per part de la Guàrdia Civil a un dels represaliats de l’Operació Judes

Quatre anys i mig més tard, l'Audiència de Barcelona accepta la querella de Jordi Ros, a qui reconeix "vulneracions de drets" per les greus dilacions produïdes

|

- Publicitat -

L’Audiència de Barcelona finalment ha obert una investigació contra 11 agents de la Guàrdia Civil que presumptament van torturar i vexar un dels represaliats en la causa judicial de l”Operació Judes’, la qual investiga per terrorisme una dotzena de membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR). Tot i que fa quatre anys i mig tard, la justícia finalment ha donat la raó a Jordi Ros, un dels investigats que va denunciar tortures i vexacions per part dels agents de la Guàrdia Civil que van escorcollar el seu domicili de Sabadell i que posteriorment van traslladar-lo a Madrid el setembre del 2019.

Publicitat

L’equip de defensa de Ros va presentar la querella per tortures i vexacions l’agost del 2020; tanmateix, l’Audiència de Barcelona no l’ha resolt fins ara. En la resolució, la secció 3a de l’Audiència afirma que la instrucció ha estat pèssima fins a la data” i que ja s’han vulnerat drets a Ros per les greus dilacions produïdes, ja que no va ser fins al febrer d’aquest que el jutge instructor va decidir elevar els recursos de Ros i de la Fiscalia a l’Audiència de Barcelona.

La Fiscalia, tanmateix, manté peticions d’entre 27 i 8 anys de presó pels 12 CDR encausats. Les dotze persones represaliades en l”Operació Judes’ estan a l’espera que la llei d’amnistia es publiqui al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i entri en vigor per tal que els seus advocats demanin l’arxivament del judici, ja que la norma abraça el període entre el 2009 i el 2019. En el cas de Jordi Ros, la petició de la Fiscalia és de vuit anys de presó per suposadament formar part d’un grup terrorista, d’onze anys per fabricar o tenir material explosiu, i de vuit anys per un delicte d’estralls en grau de temptativa.

L’advocat de Ros, Xavi Monge, ha precisat que els onze guàrdies civils que consten com a investigats a la causa i que hauran de ser citats a declarar són els set agents que van entrar al pis de Ros el 23 de setembre del 2020, el cap del dispositiu, dos capitans i el comandant en cap de la Divisió d’Informació a Catalunya.

Et pot interessar  Juvillà renuncia a l'amnistia perquè porta la seva causa al TEDH

Monge ha presentat un escrit aquest dimarts als jutjats de Sabadell reclamant que se citi els guàrdies civils, en compliment de l’estimació del recurs per part de l’Audiència de Barcelona, i també ha demanat que s’identifiquin tots els agents que van participar en el trasllat de Ros a les dependències de Sant Andreu de la Barca i Tres Cantos, a Madrid.

L’advocat ha recalcat que la denúncia es va presentar el febrer del 2020 contra l’actuació de la Guàrdia Civil per les “nombroses vexacions i tortures” que va patir Ros des que els agents van irrompre a casa seva. Monge ha relatat que el seu client va ser privat de tenir assistència lletrada durant tota la detenció fins que va arribar a Madrid, que l’arrest no va ser comunicat al col·legi d’advocats dins els terminis legals i que els agents no van deixar-lo dormir. “El van coaccionar durant tot el trasllat per forçar que s’autoinculpés”, ha asseverat.

Ha lamentat que, des que van presentar la querella fa quatre anys, el jutjat de Sabadell hagi “boicotejat” la instrucció contra la Guàrdia Civil i ha celebrat que l’Audiència de Barcelona ara doni la raó al recurs contra l’omissió dels fets ocorreguts durant el trasllat. “S’ha estimat el nostre recurs de forma íntegre mentre s’ha desestimat el vergonyós recurs de la fiscalia”, ha destacat, tot demanant la citació “immediata” dels onze guàrdies civils “que fa quatre anys que consten com a investigats” i la identificació de la resta d’agents implicats en aquell 23 de setembre.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut