Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Inversió històrica de 2.400 milions d’euros en el nou Pla de gestió de l’aigua per tal d’avançar en l’autosuficiència hídrica

El nou Pla de gestió de l'aigua triplica la inversió de l'anterior pla i es destina principalment a la millora de l'eficiència i l'augment de la producció d'aigua

|

- Publicitat -

El recentment aprovat Pla de gestió de l’aigua de les conques internes per al període 2022-2017, així com el seu Programa de mesures, triplica la inversió de l’anterior pla, destinant més de 2.400 milions d’euros principalment a la millora de l’eficiència i l’augment de la producció d’aigua, per així no dependre del règim pluviomètric. Tal com exposa l’executiu català, el nou pla “està dissenyat amb l’objectiu de garantir l’accés a l’aigua de tots els usos, tot i el dèficit hídric estructural de les conques internes i l’emergència climàtica”. A banda, també centra l’atenció a assegurar el bon estat del medi hídric “davant d’un context amb una distribució cada cop més irregular de les pluges i amb fenòmens meteorològics més extrems”.

Publicitat

El Pla estableix el full de ruta per a gestionar els recursos d’aigua de cara els pròxims 6 anys, després que l’Agència Catalana de l’Aigua exposés que, de cara l’any 2050, la disponibilitat de l’aigua a Catalunya experimentaria una reducció de fins al 18%, una dada que se suma al fet que l’ACA només pot gestionar el 40% dels recursos hídrics. Per aquest motiu, el Pla “se centra a millorar la qualitat de les masses d’aigua i a garantir el subministrament de les conques internes”, per tal d’assolir l’objectiu d’avançar en l’autosuficiència hídrica del país a través de l’eficiència en la gestió de l’aigua.

El programa s’estructura en quatre grans blocs. El primer consisteix en l’assoliment dels objectius ambientals, al qual es destinaran prop de 866 milions d’euros (35,6% del pressupost) a actuacions destinades a la millora del medi hídric (sanejament, gestió de la contaminació difusa, o actuacions per a la restauració hidromorfològica). El segon gran bloc que atén el Pla és el de l’atenció a les demandes i racionalitat en l’ús de l’aigua, que rebrà 1.417 milions d’euros (58,2% del pressupost) per a dur a terme actuacions per incrementar la disponibilitat, la regeneració i la modernització de regadius.

Et pot interessar  La Cimera Social de l'Aigua alerta que la sequera no ha acabat i critica els plans del Govern: "Exigim transparència"

El tercer i quart bloc són els que menys pressupost reben. D’una banda, el tercer bloc, dedicat a l’adaptació a fenòmens eventuals i extrems rebrà 150 milions d’euros (6,1% del pressupost) per a implementar actuacions per reduir els riscos d’inundació. Finalment, el quart bloc, sobre coneixement i governança, rep 3,6 milions d’euros (0,1%) per a fomentar la recerca i el desenvolupament en el cicle integral de l’aigua.

A la vegada, el Pla també preveu un increment de les actuacions previstes de prop del 30%, així com una partida de 266 milions d’euros destinada a donar suport als ajuntaments i al món local per a millores de l’abastament, l’eficiència en l’ús de l’aigua, la regeneració i la prevenció d’inundacions.

Per tal d’incrementar la disponibilitat de l’aigua, el Govern durà a terme millores en dessalinització, potabilització i reaprofitament, que permetran generar 182 hm cúbics nous d’aigua per al consum, tot destacant que durant la sequera del 2008 la capacitat de producció es va ampliar en 122 hm cúbics. A la vegada, també s’impulsarà la regeneració de l’aigua, passant de les 24 estacions de regeneració actuals a 40, fet que permetrà regenerar 120 hm cúbics a l’any (50 més que ara). Finalment, també s’invertirà en la millora dels regadius.

De cara l’assoliment dels objectius ambientals, l’executiu català invertirà en millorar el sanejament de l’aigua, per tal d’arribar al 100% de població sanejada (actualment, la xifra és del 97,1%). Així, fins al 2027, es preveuen 174 noves depuradores i la millora de 438 que ja estan actives. Per tal de millorar la restauració ambiental i la connectivitat fluvial, el Pla multiplica per 5 (de 8 a 44 milions d’euros) la inversió en restauració ambiental i renaturalització dels rius. L’executiu destina un capítol a abordar també la reducció de la contaminació salina al riu Llobregat.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut