Els mitjans continuen negligint les seves responsabilitats a l’hora d’escollir a qui donen veu. Se n’ha parlat moltíssim a Espanya des de l’ascens de Vox, en bona part pel suport mediàtic, que va contribuir a la normalització i amplificació dels discursos d’extrema dreta. Tampoc s’ha d’ignorar la seva existència, ja que mai no ha desaparegut, però donar per vàlids els discursos d’odi només pel pur espectacle és perillós. A “Diàleg: el paper dels mitjans de comunicació en l’aparició i l’ascens de l’extrema dreta” diversos experts en la matèria tracten el tema en profunditat.
Això s’ha vist perfectament al darrer escàndol d’Espejo Público a Antena 3, que ha entrevistat un neonazi com a testimoni d’un tiroteig a una discoteca de Marbella. El personatge en qüestió ha exposat proclames racistes, diferenciant entre els holandesos dels que, a parer seu, “no són natius”, perquè procedeixen “d’altres països islàmics”.
Davant l’allau de crítiques, EP ha demanat disculpes, però ni això ha frenat Cuatro en la seva ànsia de fer calés i demostrar per enèsima vegada una preocupant manca d’ètica periodística. Com ha denunciat a Twitter l’activista Julián Macías, la cadena privada espanyola ha convidat al nou programa Cuatro Al Día el neonazi perquè doni la seva opinió altra vegada.
Les declaracions són pràcticament idèntiques a les fetes a EP, sense cap mena d’interès periodístic. Tot plegat, queda ben clar que Cuatro només vol esprémer l’excusa del “testimoni directe” i atreure l’audiència a base de polèmiques innecessàries i perjudicials per a les persones racialitzades.
Ayer se hizo viral la entrevista en Espejo Público al nazi Álvaro Ménsula difundiendo proclamas racistas. Fue muy grave, pero más grave aún fue que Ana Terradillos lo invitara en su nuevo programa Cuatro Al Día varias horas después del escándalo, incluso tras las disculpas de EP. pic.twitter.com/eas6jV3j9a
— Julián Macías Tovar (@JulianMaciasT) July 20, 2022