Edició 2246

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 18 de setembre del 2024
Edició 2246

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 18 de setembre del 2024

La UE obre la porta a “reavaluar” la PAC davant l’onada de protestes dels agricultors

La dreta i l'extrema dreta culpen el Pacte Verd de la crisi, mentre l'esquerra apunta a la indústria agroalimentària

|

- Publicitat -

La ministra belga d’Afers Europeus, Hadja Lahbib, ha defensat aquest dimecres que cal “reavaluar” la Política Agrícola Comuna (PAC) davant l’onada de protestes dels agricultors europeus. Davant la “realitat actual”, la ministra belga ha assegurat en un debat al ple del Parlament Europeu que cal adaptar les normes perquè els agricultors no estiguin “ofegats amb mesures inaplicables”. Al seu torn, el vicepresident de la Comissió Europea Maros Sefcovic ha dit que Brussel·les entén la “urgència” dels agricultors i ha defensat que cal garantir que tinguin uns “ingressos justos”.

Publicitat

En la seva intervenció, Lahbib, en nom de la presidència belga rotatòria del Consell de la UE, ha defensat “revisar” la reforma de la PAC aprovada el 2021, que, entre d’altres, volia augmentar la contribució del sector agrícola en la lluita contra el canvi climàtic. Per exemple, establia pagaments als agricultors i ramaders que apliquessin pràctiques beneficioses per al medi ambient, els anomenats ‘ecoesquemes’.

“És bo revisar-la per trobar un equilibri just”, ha dit la minsitra belga, que ha remarcat que cal que els agricultors tinguin un “mercat i regles del joc justes”.

Per la seva banda, Sefcovic ha afirmat que Brussel·les prepara un “full de ruta ambiciós” en matèria agrícola i ha defensat que cal “treballar per superar la polarització”. “Hem de trobar solucions comunes i preparar-nos per al futur”, ha assenyalat el vicepresident de la Comissió Europea, que ha dit que estan avaluant la possible competència deslleial en els diferents estats i que estan treballant en la reducció de la burocràcia.

Xoc entre la dreta i l’esquerra

En el debat, els eurodiputats de la dreta i l’extrema dreta han culpat les polítiques mediambientals europees de la crisi en el sector agrícola, mentre els grups de l’esquerra han apuntat a la indústria agroalimentària. El president dels populars europeus, Manfred Weber, ha dit que no pot haver “protecció climàtica” sense els agricultors. “Volem protegir el medi ambient, però amb dades i arguments”, ha afirmat.

La portaveu dels socialdemòcrates, Iratxe Pérez, ha defensat que “gràcies a la UE els agricultors estan més protegits” i que la crisi s’ha d’afrontar “amb l’ajuda de la UE” i no amb “atacs indiscriminats a la PAC”. L’eurodiputada dels liberals de Renovar Europa Ulrike Müller ha defensat el diàleg amb els agricultors a nivell regional i ha lamentat que cada cop tinguin “més deures” amb “menys ingressos”.

Al seu torn, el colíder dels Verds Philippe Lamberts ha lamentat que es culpi els ecologistes i el Pacte Verd de la crisi i ha insistit que el que “ofega” els agricultors és el sistema econòmic i l’agroindústria. “Canviar el model agrícola és essencial”, ha dit Lamberts, que ha remarcat que la PAC és “productivista i mercantilista”. En la mateixa línia, la líder de l’Esquerra Manon Aubry ha demanat “preus dignes” per als agricultors i ha responsabilitzat l’agroindústria dels baixos preus als petits agricultors.

En canvi, l’eurodiputat dels Conservadors i Reformistes Nicola Procaccini i el d’Identitat i Democràcia Marco Zanni han apuntat directament contra el Pacte Verd. Procacci ha lamentat l’absència del comissari d’Agricultura, com també han fet altres grups, mentre Zanni ha lamentat “l’esquizofrènia” sobre les polítiques verdes de la UE aquesta legislatura. “És un desastre que tenim l’obligació de corregir”, ha dit.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut