Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Robles nega l’espionatge il·legal del CNI i té la barra de retreure a Aragonès que acusi sense proves

|

- Publicitat -

La ministra ultra de Defensa, Margarita Robles ha negat que el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) –que depèn del seu ministeri— hagi fet cap operació il·legal d’escolta i espionatge als polítics independentistes. En una entrevista al ’24 horas’ de TVE, Robles ha posat en dubte l’informe de Citizen Lab, a qui s’ha referit com “una ONG”, i ha retret al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que acusi sense proves els serveis d’intel·ligència espanyols, perquè “estem en un estat de dret i no es poden fer aquestes imputacions” a un organisme —ha dit— que per Llei “no es pot defensar”.

Publicitat

Robles ha negat qualsevol acusació i ha insistit que el CNI i l’executiu espanyol “sempre actuen d’acord amb la legalitat vigent a Espanya”. “Totes les actuacions del CNI estan subjectes a control i autorització judicial” i “les actuacions que fa també tenen un control parlamentari” a la comissió de Secrets Oficials del Congreso.

També ha recordat que el Centre està obligat per llei a mantenir el secret sobre les seves activitats i ha retret als afectats que apuntin als serveis d’intel·ligència espanyols, al CNI, que “no es pot defensar”.

Creu que són acusacions “sense proves”

Tot i que el programari espia només pot ser adquirit per governs, Robles ha tingut la barra de retreure al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que acusi el CNI “sense proves”. Segons la ministra, no es poden “fer imputacions en un estat de dret sense més prova que dir que no cal ser Sherlock Holmes” per descobrir qui hi ha al darrere del cas d’espionatge, perquè es dirigeixen “a un organisme que té aquesta limitació legal” i “a un executiu que ha apostat sempre per la via del diàleg i la via política per a Catalunya”.

També ha posat en qüestió la documentació de Citizen Lab que apunta a l’espionatge massiu a polítics, advocats, agents de la societat civil i familiars de l’entorn independentista. Ha afirmat que aquesta “ONG” ha obtingut la informació “amb un mecanisme que no sabem” i ha recordat que el cas ja es va judicialitzar quan es va descobrir l’espionatge al mòbil de l’aleshores president del Parlament, Roger Torrent, i l’exconseller Ernest Maragall.

Preguntada per si —com publica aquest dimecres ‘El País’— l’executiu espanyol disposa del sistema Pegasus, Robles no ha volgut confirmar ni desmentir la informació. “No puc confirmar si el té o no perquè estaria incomplint la llei”, ha dit, però en tot cas cal “sentir-nos orgullosos d’Espanya com un estat de dret”, en un rampell patriòtic.

Sobre les peticions de dimissió, Robles ha dit que tothom pot fer “les utilitzacions polítiques” que vulgui del cas, però ha recordat que el Gobierno de Pedro Sánchez ha fet “una aposta política per Catalunya i pel diàleg i sempre ha actuat d’acord amb la legalitat”. “Si algú pensa en els ciutadans de Catalunya és aquest executiu”, ha dit, per afegir que “el president Aragonès sap perfectament que s’ha pagat un cost polític per l’aposta per la via política a Catalunya”.

Impassible davant les querelles

També s’ha mostrat confiada davant l’anunci de querelles als tribunals per part dels afectats: “Que les posin, i allà es trobarà l’executiu amb col·laboració total amb la justícia”. Així mateix, ha recordat que en les pròximes setmanes compareixerà a la comissió de Defensa, tot i que ha aclarit que és per explicar la ‘Bruixola estratègica’ del Ministeri, i que les qüestions relacionades amb el CNI s’han d’abordar a la Comissió de Secrets Oficials que encara no s’ha constituït. “Seria molt bo que aquesta comissió que no s’ha constituït aquesta legislatura es constitueixi per poder explicar sense el límit i les reserves” que estableix la legislació per a altres àmbits.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut