El president a l’exili, Carles Puigdemont, insta a lluitar a través de la via judicial pels drets lingüístics fonamentals dels catalanoparlants per tal d’arribar fins al final en la defensa de les llengües minoritàries i minoritzades. Puigdemont s’ha fet ressò de l’última sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) relacionada amb la defensa dels drets lingüístics de les minories per tal d’exemplificar la importància de lluitar i protegir aquests drets, “atès que els que n’haurien de tenir cura ens deixen completament desemparats”.
La lluita per la defensa dels drets lingüístics no és un camí fàcil, tal com exposa Puigdemont, i davant la inacció dels poders públics espanyols, “pot semblar que no hi ha res a fer” i que el millor i més còmode és canviar d’idioma i ignorar les discriminacions lingüístiques. Tanmateix, l’última sentència del TEDH demostra que no és així, i que val la pena arribar fins al final en la defensa d’aquests drets.
Puigdemont ha fet referència a la sentència condemnatòria del TEDH contra Bulgària, la qual arriba 10 anys després dels fets denunciats. El 2013, Lyutvi Ahmed Mestan, un polític búlgar de la població de Iablanovo, que representa la minoria turca resident a Bulgària, va emprar el turc, que és la seva llengua materna per fer un discurs polític. El governador regional de Bulgària, davant aquests fets, va multar Mestan amb 1.000 euros per haver infringit la llei, la qual prohibeix utilitzar en campanya electoral cap altra llengua que no sigui el búlgar. La sentència la va confirmar el tribunal del districte, tot i que va rebaixar la sanció econòmica a 250 euros. Mestan, lluny de resignar-se i acceptar la vulneració dels seus drets lingüístics fonamentals, va invocar l’article 10 de la Convenció Europea de Drets Humans, segons el qual tota persona té dret a la llibertat d’expressió, així com a rebre o de comunicar informacions o idees sense que pugui haver-hi ingerència d’autoritats públiques i sense consideració de fronteres.
Una dècada després dels fets, finalment el TEDH s’ha pronunciat en favor a Mestan, i ha condemnat Bulgària per haver violat l’article 10 de la Convenció. El TEDH ha al·legat a la importància que representa el pluralisme, la tolerància i la protecció de les minories per a una societat democràtica. Puigdemont ha destacat també una altra frase de la sentència europea: “Una norma reglamentària que consisteixi en la prohibició absoluta d’emprar una llengua no oficial sota l’amenaça de sancions administratives no seria compatible amb els valors essencials d’una societat democràtica“.
Amb aquesta sentència, Puigdemont vol fer veure la importància de “litigar sempre” les discriminacions i vulneracions dels drets lingüístics fonamentals. “Denunciem a les xarxes socials cada vulneració, per fer-la saber, però sobretot exercim els nostres drets de ciutadans i presentem demandes estratègicament orientades. No pas perquè la justícia espanyola –com la búlgara– ens donarà empara (ja sabem que els catalanoparlants no tenim a la pràctica mateixos drets que la resta) sinó per arribar fins al final i obtenir sentències com aquesta de dimarts passat” ha expressat a través de Twitter. “L’acumulació d’evidències ens fa més forts per defensar-nos i protegir-nos, atès que els poders que n’haurien de tenir cura ens deixen completament desemparats” ha conclòs.