Representants de partits i entitats independentistes desembarquen a Brussel·les dimecres per la sentència del Tribunal General de la Unió Europea sobre l’aixecament de la immunitat dels eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Segons ha confirmat l’ACN, dirigents polítics i d’associacions secessionistes i simpatitzants viatjaran a la capital europea. A pocs dies pel tret de sortida a la campanya electoral de les generals, tant Míriam Nogueras (Junts) com Albert Botrán (CUP), tots dos candidats el 23-J, es desplaçaran fins a Brussel·les. També ho faran la presidenta de Junts, Laura Borràs, i el secretari general del partit, Jordi Turull, per donar suport els seus eurodiputats.
El TGUE es pronuncia dimecres sobre la demanda de Puigdemont, Comín i Ponsatí contra el Parlament Europeu per l’aixecament de la seva immunitat. Els tres independentistes confien en una sentència favorable que els allunyi de la causa pel referèndum de l’1 d’octubre que instrueix Pablo Llarena. Per al jutge del Tribunal Suprem la cita al TGUE també és rellevant per determinar com gestiona l’acusació contra ells i les peticions d’extradició.
Ja fa més de cinc anys que Espanya intenta jutjar-los per l’1-O. Arran de la derogació del delicte de sedició, a Puigdemont, Comín i a l’exconseller Lluís Puig (que no té immunitat) ara només se’ls hi atribueix un delicte de malversació i un de desobediència. En canvi, a Ponsatí, només desobediència (no hi ha risc de presó i ja pot trepitjar Catalunya).
En un context de divisió i desmobilització de l’independentisme i a les portes d’unes eleccions generals importants per al curs polític espanyol i català, la sentència del dimecres a Luxemburg s’ha convertit en una cita destacada aquest juliol. Un mes marcat pel 23-J i l’inici de la presidència espanyola de la UE.
Mostres de suport
A part de la presència dels líders de Junts i de la seva candidata el 23-J, els altres partits també volen ser a Brussel·les per la sentència. Per part de la CUP hi anirà Botrán i el diputat Carles Riera. Des d’ERC asseguren que els seus dos eurodiputats, Diana Riba i Jordi Solé, assistiran a la roda de premsa de Puigdemont, Comín i Ponsatí a l’Eurocambra, però no confirmen si viatjarà algun altre representant del partit des de Barcelona.
Per la seva banda, el Govern envia la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, que va compartir un període a Bèlgica amb els tres de Junts abans d’optar per posar-se a disposició del Suprem el 2021. A l’executiu d’ERC esperen que la sentència sigui “favorable” i contribueixi a “limitar la capacitat de repressió” de l’Estat.Representació de les entitats
Les organitzacions independentistes també mobilitzen els seus dirigents per donar suport a Puigdemont, Comín i Ponsatí. És el cas el president d’Òmnium, Xavier Antich, i de la presidenta de l’ANC, Dolors Feliu. El Consell de la República, que presideix Puigdemont, hi serà present amb “tots els membres del govern” que dirigeix l’entitat. Segons l’oficina dels eurodiputats de Junts, la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca, viatjarà a Brussel·les, així com representants de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i la Intersindical.
Expectatives
Puigdemont i part del seu entorn han alimentat en els darrers mesos certes expectatives sobre el TGUE, tot i que serà una decisió en primera instància que es podrà recórrer al Tribunal de Justícia de la UE. L’expresident té un parell més de recursos pendents, però la seva defensa ha dit en diverses ocasions que la demanda pel suplicatori és la que ara mateix els interessa més per aclarir la seva situació.
Així ho va expressar al gener el seu advocat Gonzalo Boye: “(Amb la sentència del TGUE) quedarà clar el panorama sobre què es pot fer”. El lletrat està convençut que l’expresident podrà tornar a Catalunya aquest 2023.