El primer ministre d’Hongria, Viktor Orbán, ha anunciat aquesta matinada el veto al pagament de 50.000 milions d’euros en ajuts a Ucraïna. La decisió arriba després que els líders de la UE acordessin obrir negociacions d’adhesió amb Ucraïna i Moldàvia. En un missatge a X, Orbán ha dit: “resum del torn de nit: vetem els diners extra per a Ucraïna”. El primer ministre hongarès va sortir de la sala de reunions dels líders dels 27 quan es va votar l’inici de les converses d’adhesió amb Hongria després d’una conversa amb el canceller alemany, Olaf Scholz, segons ha confirmat el primer ministre neerlandès, Mark Rutte. L’hongarès, però, sí que va utilitzar el seu veto per bloquejar la revisió dels pressupostos per fer el pagament de diners a Kíiv.
La decisió de Viktor Orbán obligarà els líders de la Unió Europea a seguir les converses sobre la revisió del marc financer plurianual al gener en el marc d’un consell extraordinari.
A la sortida de la primera jornada de reunions, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha tret ferro a l’assumpte i confia que la qüestió pressupostària es resoldrà a principis de l’any vinent de forma “unànime”. En aquest sentit, Michel ha qualificat la reunió “d’històrica” per l’obertura de les converses d’adhesió amb Ucraïna -així com també Moldàvia- i ha subratllat que les accions dels 27 envien “un senyal molt poderós” a la població ucraïnesa i europea.
També després de la reunió, el primer ministre dels Països Baixos, s’ha mostrat “optimista” de cara a l’assoliment d’un “avenç significatiu” en la revisió del marc financer plurianual al gener. “[Abans de l’inici de la trobada] no esperava que poguéssim arribar a un acord sobre les converses d’adhesió, i ho hem aconseguit”, ha subratllat.
Al mateix temps, Rutte ha puntualitzat que, malgrat el veto d’Orbán, Ucraïna encara disposa d’accés a finançament a curt termini i que “hi ha marge” per negociar amb Hongria.
Reacció de l’Eurocambra
A través d’un comunicat, el Parlament Europeu ha fet arribar el seu descontentament pel veto hongarès, ja que considera que deixa la Unió Europea en un estat “d’incapacitat” per adreçar les “necessitats més urgents en el pressupost comunitari”.
En una declaració dels eurodiputats ponents sobre la revisió del marc financer plurianual, el popular Jan Olbrycht i la socialdemòcrata Margarida Marques, lamenten “profundament” la “inhabilitat del Consell Europeu d’arribar a una posició comuna” i demanen la celebració d’una reunió extraordinària de líders i caps d’estat a principis de gener.
“Necessitem trobar finançament addicionar per la migració i pels reptes de la política exterior”, han insistit, tot reiterant el suport “inequívoc” a Ucraïna per garantir el seu finançament i contribuir al seu camí d’adhesió cap a la Unió Europea.