La gestió nefasta de la pandèmia perpetrada pel Gobierno segueix generant titulars d’escàndol. No parlem de fer sortir l’exèrcit al carrer a patrullar, a comandar les rodes de premsa per a militars, a fer tard i malament cas a les encertades consignes fetes de Catalunya per aturar la pandèmia o del nacionalisme patri que ha despertat la Covid-19 al Gobierno del diàleg de socialistes i comuns.
En aquesta ocasió ens centrarem en els tests comprats per l’executiu espanyol i que han resultat ser un autèntic fiasco. No només pels diners tirats directament a la brossa sinó per la incertesa i els embolics que han provocat als hospitals que atenen els malalts del nou coronaviurs.
La totalitat dels hospitals de l’estat han confirmat el nyap perpetrat des de la Moncloa: les seves anàlisis internes han corroborat que les proves ràpides adquirides no eren eficients. En una entrevista a El Mundo, el doctor Julio García, un dels experts espanyols en Microbiologia amb més reputació, avisava “Cap dels tests xinesos que hem provat fins ara funciona”.
I és que recopilant els informes dels hospitals, ni a la segona remesa els tests eren fiables. Els centres sanitaris recullen les següent dades vergonyoses: els primers tenien una fiabilitat del 25% i la segona remesa un 58%. Les queixes han provingut sobretot de les “regions històriques” de l’Estat. Des de Galícia i el País Basc ho han tingut clar. El comitè de direcció de la Xunta ha dit que els resultats dels tests oferts pel Gobierno “no tenen rellevància clínica”. De fet, a les terres gallegues les proves ràpides provinents de l’Estat ja no s’utilitzen per a la detecció de residències d’avis, emergències ni professionals sanitaris. A Euskadi, el govern va desconfiar des d’un principi dels tests ràpids oferts per l’equip de Salvador Illa i ha fet una prova addicional amb PCR quan els tests espanyols donaven un resultat negatiu.
A Catalunya l’escàndol també hi és: tenim una empresa catalana, Grup Met, que té capacitat per repartir 1 milió de tests PCR i 200.000 proves serològiques per setmana. Malgrat això, critiquen que el Gobierno encara no s’hagi posat en contacte amb ells.