El Parlament Europeu reclama que la seguretat i la defensa siguin àrees “prioritàries” per al pressupost de la Unió Europea per al 2026, uns comptes que la Comissió Europea començarà a plantejar a mitjans d’aquest any. “El pressupost de la UE ha de reforçar les capacitats de defensa i seguretat de la UE”, ha indicat l’Eurocambra en un comunicat publicat aquest dimecres, després que el ple d’Estrasburg decidís amb 441 vots a favor, 173 en contra i 70 abstencions les noves prioritats per als pròxims mesos. A banda d’impulsar les capacitats defensives del bloc, els eurodiputats han reivindicat més inversions en àmbits com el control de les fronteres, la sostenibilitat i la cohesió territorial.
En el text adoptat aquest dimecres, els eurodiputats han fet una crida perquè es destinin més recursos a la seguretat, a la ciberseguretat i a les capacitats defensives, així com al finançament d’infraestructures d’ús dual.
La declaració també reclama un suport “adequat” als ramaders i subratlla la importància d’implementar el Pacte de Migració i Asil, alhora que aposta per “inversions addicionals” en investigació i desenvolupament, innovació, salut, energia, digitalització i creació d’ocupació i d’oportunitats per als joves. Tot plegat, vinculat al respecte de l’estat de dret, un punt que fa referència de forma implícita a Hongria, que ha vist com una part dels fons europeus que li corresponien es mantenen congelats per irregularitats en el sistema judicial.
En aquest sentit, deixen clar que la resiliència i la sostenibilitat econòmica de la UE depèn d’impulsar el finançament públic i privat, d’apostar per la innovació, de reduir bretxes i de reforçar la producció industrial a Europa.
Al mateix temps, els eurodiputats mantenen el seu suport a Ucraïna i reivindiquen la necessitat de continuar oferint suport a Kíiv per fer front a la invasió russa.
Si bé l’Eurocambra reconeix que el pressupost del 2026 té una flexibilitat “limitada” -el pressupost de la UE a llarg termini cobreix el període 2021-2027, sent aquest el penúltim any-, consideren que adaptar els comptes continua sent un element “crucial” per garantir “l’estabilitat dels europeus” en un context marcat per “reptes geopolítics significatius i els efectes del canvi climàtic”.