La justícia belga decidirà el 18 de febrer si suspèn o anul·la l’euroordre contra Carles Puigdemont i Toni Comín. En la sessió que s’ha celebrat aquest dilluns, la fiscalia ha defensat la suspensió de l’euroordre, mentre que la defensa de Puigdemont i Comín n’ha demanat l’anul·lació perquè el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena la va emetre quan els dos ja eren eurodiputats i, per tant, tenien immunitat. El jutge es pronunciarà sobre la qüestió el 17 de febrer, però la decisió no es comunicarà fins al dia següent. Segons ha explicat la defensa, l’exconseller Lluís Puig també es podria veure “beneficiat” per aquesta decisió de la justícia belga, ja que les euroordres de Puig i Comín es van emetre conjuntament. En cas que Puig no se’n veiés afectat, s’ha programat una vista per al 24 de febrer.
La defensa de Puigdemont, Comín i Puig busca ara l’anul·lació de les euroordres, tot argumentant que es van emetre quan els dos primers ja eren eurodiputats. “Només el manteniment de les euroordres en vigor, fins i tot a Espanya, vulnera el dret internacional”, ha assegurat l’advocat Gonzalo Boye en sortir de la vista, que ha durat unes dues hores.
A més, l’estratègia de la defensa passa perquè el cas de Puig, que és l’únic que no té immunitat com a eurodiputat, segueixi vinculat al procés de Puigdemont i Comín. En aquest sentit, els advocats argumenten que Llarena va dictar una única euroordre contra Comín, Puig i Ponsatí i, per tant, els casos han de seguir agrupats. “Si l’ordre és nul·la per vulnerar la immunitat, entenem que ho és en tot el seu conjunt”, ha defensat Boye.
Les parts també han acordat fixar una nova data per al 24 de febrer en la qual es tractarà el cas de Puig si la justícia belga entén que no ha d’estar vinculat al procés de Puigdemont i Comín.