Els intents de la Fiscalia per assenyalar la manifestació del 20 de setembre davant la Conselleria d’Economia com un “alçament violent i tumultuari” han quedat enterrats sota terra després d’escoltar l’argumentació de Jordi Sánchez. Al líder de l’ANC, igual que a Jordi Cuixart, se’ls imputa haver incitat les masses a rebel·lar-se contra les actuacions judicials de les forces i cossos de seguretat espanyoles que buscaven proves d’il·legalitats en l’organització del referèndum de l’u d’octubre per part del Govern Puigdemont.
Les escomeses de la Fiscalia han arribat al punt d’atribuir-li a Sánchez l’estratègia de bloquejar les entrades dels col·legis electorals creuant-hi vehicles. Una pensada que, via mail, va rebre l’acusat a través d’un ciutadà, però que “mai no va llegir ni respondre”. Per acabar de tombar l’intent del fiscal, ha recordat que “hi ha whatsapps que posen en dubte l’honorabilitat del jutge Marchena, ell n’ha negat saber res del tema i aquí estem”.
A més, avui Jordi Sánchez ha pogut dir, de viva veu, que la concentració a les portes de la Conselleria va ser “completament democràtica, cívica i pacífica”, que “en cap moment es va posar en risc la tasca dels agents espanyols, tampoc la seva integritat física” i que, per molt que la Fiscalia asseguri que no se’ls va deixar treballar en condicions, Sánchez ha assenyalat el testimoni, en seu judicial, del tinent de la Benemèrita encarregat de l’operatiu. En cap moment, diu Sánchez, “va traslladar-nos que estiguessin en perill”.
Les imatges parlen soles
Alhora, el líder sobiranista ha assenyalat que, més enllà d’inventar-se un relat, les acusacions haurien de mirar-se les imatges de les càmeres de seguretat de la Conselleria. A més de mostrar que l’operatiu va desenvolupar-se “amb total normalitat”, podran veure que “en cap moment l’entrada de la Conselleria va veure’s amenaçada”. Sánchez ha assenyalat que, de ser així, no hi haurien estat apostats tot el dia diversos agents de la Guàrdia Civil.
El Fiscal, insistent, ha intentat culpar-los de negar l’arribada als escorcolls de les diverses persones que s’havia detingut aquell mateix matí. Sánchez li ha etzibat, d’una banda, que “cap dels implicats” va deixar de presenciar els escorcolls per culpa de la mobilització – paraules de la Guàrdia Civil. De l’altra, ha explicat el líder de l’ANC que la Guàrdia Civil va demanar desplaçar la concentració fins al mig de La Rambla, deixant el carril de baixada – el de davant de la porta – lliure. Quelcom “impossible” ha dit Sánchez. No a opinió seva, sinó també des del punt de vista dels experts dels Mossos.
Tot i això, un cordó de voluntaris de l’ANC va permetre l’entrada i sortida de la Conselleria. El Fiscal li ha demanat perquè el va formar, Sánchez ha respost que va ser a petició de Guàrdia Civil i Mossos d’Esquadra, que hi circulava “tothom qui autoritzava” la Benemèrita i que el van mantenir fins que se’ls va comunicar que s’acabarien els escorcolls properament.
Aleshores, lluny d’intentar impedir les tasques dels agents judicials, s’ha pogut escoltar a la Sala de Vistes del Suprem unes imatges de TV3 on s’escolta els manifestants entonant, festivament, el “Passi-ho bé” de La Trinca…
Seguidament, el Ministeri Fiscal ha tornat a posar sobre la taula, la fugida de la secretaria judicial pels terrats de l’Eixample. Segons els fiscals, això va passar perquè “veien perillar la seva integritat”. Jordi Sánchez, però, li ha recordat que ells van desconvocar la manifestació abans de mitja nit, i que fins entrada la matinada, i recordant que “en cap moment se’ns va dir des de la Guàrdia Civil que perillés la seva integritat”, la secretaria no va voler sortir pel seu propi peu.
Informes policials tergiversats
La manifestació, ha reconegut Sánchez, va ser “molt més multitudinària del que havíem imaginat”, que va ser en tot moment cívica i pacifica – no es van haver de tancar comerços pel perill de violència, com asseguren les acusacions – i que va ser desconvocada dins els timmings establerts.
Tot i la magnitud de la concentració, ha recordat Sánchez que sempre van mantenir bona coordinació amb els encarregats de la benemèrita per garantir l’ordre al carrer. Per tot plegat, el líder de l’ANC ha lamentat els informes “inconnexos” i no ajustats dels comandants de la Guàrdia Civil sobre el que realment va passar dins i fora la Conselleria d’Economia.
Els vehicles policials
En aquest sentit, ha aparegut un altre tema estrella, la “destrossa” dels cotxes de la Guàrdia Civil apostats a les portes de la Conselleria. A Sánchez i Cuixart se’ls persegueix per la seva imatge sobre el cotxe demanant acabar de dissoldre la manifestació. A ulls de la Fiscalia, van pujar-hi per “devastar-los” i incitar les masses a seguir combatent fins el final. Sánchez, però, ha explicat que en el seu moment ja va criticar que es fes malbé els dos vehicles – no els set que propaguen les acusacions – i que, quan hi van pujar, ho van fer amb el consentiment dels responsables de la Guàrdia Civil.
“Subid, que al coche ya no le viene de ahí”, van ser les paraules segons Jordi Sánchez. Una rebel·lió d’allò més violenta…
Sobre les armes que la benemèrita s’havia deixat dins el cotxe, ha explicat Sánchez que quan se li va comunicar l’existència d’aquell armament, van organitzar un “cordó de seguretat” i es va fer baixar dels cotxes tots els periodistes apostats des de feia hores. Tot i això, ha recordat que les tasques d’ordre públic són responsabilitat dels agents policials, no pas dels convocants d’una manifestació.
‘Enfocats’, un document desastrós
Si bé les acusacions ja no han gosat treure a relluir el famós “full de ruta” traçat al document ‘Enfocats’, sí que ho ha fet l’advocat de Sánchez, Jordi Pina. Quan li ha preguntat si el contingut del mateix tenia alguna cosa a veure amb el pla estratègic de l’independentisme, Sánchez ha respost irònic que, qui havia predit i escrit tot plegat, “no n’havia encertat ni una”. El document, diu, “és completament irreal”.
Cuixart i Forcadell, dimarts vinent
Amb tot, el Tribunal que presideix Manuel Marchena ha decidit deixar per la setmana vinent els dos interrogatoris que falten. Finalment, Jordi Cuixart i Carme Forcadell no declararan dilluns 25 sinó que ho faran el dimarts 26, data inicialment estipulada per l’inici de la fase testifical.
Això vol dir que, amb tota probabilitat, dimarts es dedicarà tota la jornada a aquestes dues declaracions. Això implicarà que Roger Torrent, Artur Mas i Mariano Rajoy, alguns dels primers testimonis citats, hauran d’esperar-se fins dimecres a dir-hi la seva sobre el procés.