Ara fa tot just mig any, l’expresident del Gobierno, el socialista Felipe González, fitxava per a formar part del consell d’administració d’una societat de Vicente Boluda, expresident del Reial Madrid. Durant anys ha ofert xerrades i ha exercit d’assessor d’empreses, el més cridaner com a conseller a Gas Natural-Fenosa, cas clar de portes giratòries.
Segons explica el portal Maldia.es, González superarà aquest 2020 els dos milions d’euros rebuts a través de la dotació vitalícia que reben els expresidents de Govern i que ell mateix va crear. El polític socialista es convertirà així en el primer a arribar a aquesta xifra després de cobrar durant 24 anys. És l’expresident del Gobierno que més diners ha cobrat a través d’aquesta paga, que es va establir el 1983 i el 1992 es va convertir en vitalícia (abans els expresidents només tenien dret a quatre anys).
Aquesta dotació es recull en l’Estatut dels expresidents, regulat en el Reial Decret 405/1992, de 24 d’abril i estan justificats com a “despeses d’oficina, atencions de caràcter social i, si s’escau, lloguers d’immobles, en la quantia que es consigni en els pressupostos generals de l’Estat”.
La suma total acumulada des que va deixar de ser president, l’any 1996, enguany arribarà als 2.072.803,61 euros. Entre els expresidents que segueixen cobrant la dotació, el segueixen José María Aznar, que arribarà als 1.351.588,88 euros i José Luis Rodríguez Zapatero, que arribarà a la xifra de 671.220 euros. Mariano Rajoy, que ha estat l’últim a sol·licitar aquesta prestació després de la seva destitució per una moció de censura el juny de 2018, arribarà a acumular 192.458 euros.
Des de la creació d’aquesta dotació, l’Estat s’ha gastat més de 6,7 milions d’euros en dotacions a expresidents. Els ja morts, Adolfo Suárez i Leopoldo Calvo-Sotelo van arribar a percebre cada un d’ells més d’un milió d’euros.