El gobierno ha volgut tornar a deixar-li clar al Marroc que compta amb el suport de la Unió Europea, davant els intents de Rabat de desvincular-ne la UE i presentar-ho com un afer bilateral entre Marroc i Espanya. Fonts governamentals han incidit en la posició de “solidaritat” i a l'”uníson” de la UE amb Espanya que va quedar palesa la setmana passada. Per això, el president Pedro Sánchez no ha demanat que s’abordi aquest assumpte en concret al Consell Europeu que se celebra entre aquest dilluns i aquest dimarts. Les fonts consultades assenyalen que en tot cas podria fer referència a la crisi de Ceuta quan es debati aquesta nit la petició d’Itàlia d’incloure en la propera cimera de juny un punt sobre els mecanismes europeus per gestionar la immigració.
El Govern també ha fet valdre les manifestacions públiques de dirigents com l’Alt Representant de la Unió Europea per a la Política Exterior, Josep Borrell, recordant-li al Marroc que algunes de les ajudes que rep “estan condicionades al seu comportament”.
Aquest mateix diumenge el ministre d’Afers exteriors marroquí, Naser Bourita, va defensar que aquesta és una crisi bilateral “que gens té a veure amb Europa” perquè “va ser creada per una decisió nacional d’Espanya sense consultar als seus socis europeus”. El Ministeri d’Exteriors insisteixen que la resposta donada per la Unió Europa ha sigut la més “forta” dels últims anys davant aquest tipus de crisi, perquè tothom va sortir a l’uníson a mostrar la seva solidaritat amb Espanya.
I també recalquen que el Marroc és conscient que Espanya és el seu principal valedor a Europa i de les qüestions relacionades amb la migració i en el que a ajudes es refereix. És més, les fonts consultades recorden que és Espanya la que demana que es tingui en compte al Marroc quan es parla d’aquests assumptes.