Edició 2313

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 24 de novembre del 2024
Edició 2313

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 24 de novembre del 2024

Entitats per les llibertats civils denuncien les “significatives deficiències” de l’informe de l’estat de dret de la UE

L'organització 'Liberties' reclama a la Comissió Europea vincular l'auditoria a un "mecanisme d’aplicació"

|

- Publicitat -

La xarxa europea d’organitzacions en defensa de les llibertats civils ‘Liberties’ denuncia que l’informe anual sobre l’estat de dret a la Unió Europea té “deficiències significatives”. Així es desprèn d’una auditoria feta per l’organització, que assenyala que la “retòrica triomfalista” de la Comissió Europea respecte dels resultats de l’informe no està justificada. “És cert que l’informe ha contribuït a identificar problemes sistemàtics de l’estat de dret als estats membres i a fomentar reformes, però es tracta d’un mecanisme de supervisió, no d’una eina d’aplicació”, afirma ‘Liberties’. Segons l’organització, l’auditoria de la CE manca de “transparència i precisió” a l’hora de mesurar els avenços dels 27 en matèria d’estat de dret.

Publicitat

L’informe publicat per ‘Liberties’ apunta que, si bé la Comissió Europea va afirmar que el 68% de les recomanacions fetes en l’auditoria del 2023 van ser ateses pels estats membres, la realitat és molt diferent. “Aquest percentatge inclou també els casos on es van fer avenços parcials”, assevera. En aquest sentit, lamenta que Brussel·les es limita a centrar-se en reformes “en marxa o anunciades” sense avaluar “l’efectivitat total” de les mesures.

“Com a conseqüència, es dibuixa un panorama més optimista que la realitat”; apunta ‘Liberties’, que al mateix temps indica que tan sols un 19% de les recomanacions emeses en l’informe de l’estat de dret van ser “significativament o plenament implementades”.

Al mateix temps, la xarxa europea lamenta l’empitjorament de l’estat de dret malgrat la publicació de l’informe en països com Bulgària, Grècia, Hongria, Malta, Polònia, Romania o Eslovàquia. “Les recomanacions va ser completament ignorades o parcialment aplicades”, critica. En paral·lel, també posa en dubte el comportament d’estats com Àustria, França o Alemanya, que si bé no han experimentat un empitjorament de la situació, també “refusen o fan tan sols el mínim esforç per complir amb les recomanacions de la Comissió”.

Et pot interessar  Brussel·les insisteix que està “preparada” per assistir el País Valencià i diu que entén “la ira” de la ciutadania

És per això que ‘Liberties’ aconsella a l’executiu comunitari que integri l’informe de l’estat de dret dins el conjunt d’eines de les quals disposa la Comissió per garantir l’aplicació de mesures, elevant-lo al mateix nivell que els procediments d’infracció o que el bloqueig de fons comunitaris.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut