El Tribunal Suprem ha rebutjat deixar en llibertat els presos abans que es dicti sentència. En acabar el judici, tots ells (a excepció d’Oriol Junqueras i Raül Romeva) van sol·licitar que els deixessin lliures fins a conèixer la decisió del tribunal. El Suprem, però, creu que no hi ha “raons sobrevingudes” per aixecar la mesura cautelar i argumenta, a més, “la necessitat de salvaguardar” que tot el procés culmini un cop el judici ha quedat vist per a sentència.
Menyspreu i insults a l’ONU
Sobre el dictamen del grup de treball de l’ONU sobre detencions arbitràries que demanava l’alliberament de Sànchez, Cuixart i Junqueras, el TS perd els papers i vomita la vehemència i arrogància que ja hem comprovat que és típica en la justícia espanyola quan es tracta del procés. De fet, l’advocat de Carles Puigdemont i la resta d’exiliats, Gonzlo Boye, assegura que és una reacció “a la Turca”.
El mateix Puigdemont també ha valorat les paraules del Suprem: “Acusar d'”insidia” i “grosero desconocimiento” el grup de treball de l’ONU és una actitud molt allunyada del que s’espera d’un Estat membre. Denegar la llibertat un cop ja es coneix la resolució del WGAD és senyal de menyspreu als compromisos internacionals”.
Altres grups d’experts coincideixen en airmar que el TS menteix respecte del Dictamen de l’ONU. Argumenten que és fals que la seva resolució sigui només “informativa” i que al·lega falta d’imparcialitat quan no ho va fer en el període d’al·legacions que Espanya va tenir, que van ser tres mesos per a concloure que “és desobedient respecte el Dret Internacional”.
Acusar d’ “insidia” i “grosero desconocimiento” el grup de treball de l’ONU és una actitud molt allunyada del que s’espera d’un Estat membre. Denegar la llibertat un cop ja es coneix la resolució del WGAD és senyal de menyspreu als compromisos internacionals. #freetothom https://t.co/DjwygYcv9k
— Carles Puigdemont (@KRLS) June 21, 2019