Sortir del foc per caure a les brases. Si la factura (literal i figurada) que està pagant espanya per la seva nefasta gestió sobre el problema territorial amb Catalunya que a ulls del món ha fet esgarrifar a diplomàtics i lobbies, ara la Marca Espanya torna a viure un fort sotrac per la nefasta gestió de la pandèmia causada pel nou coronavirus.
Lluny de centrar els esforços a fer-ho millor, el Gobierno de Pedro Sánchez es dedica a comprar els mitjans de comunicació privats (15 milions d’euros tenir-los contents) i ara ha desenvolupat tot un pla per a salvar la seva imatge a escala internacional.
El Ministeri d’Exteriors ha distribuït, tal com explica ElConfidencial, entre les ambaixades un argumentari per respondre a les crítiques que tan polítics (com des d’Holanda) o de mitjans de comunicació de renom mundial (The Guardian o The New York Times) estan fent a Espanya. S’hi concentren un seguit de raons que serveixen per respondre els punts més controvertits: des de les morts a les residències de gent gran a la celebració del 8-M, passant per la manca de material i el col·lapse del sistema sanitari.
Com respondre les preguntes de la vergonya
Fins i tot, el Gobierno ha preparat un seguit de respostes a les preguntes de la vergonya sobre la gestió de l’executiu de Sánchez. Per exemple: “Espanya va reaccionar tard?” la resposta ha de ser: “Espanya ha estat a l’avantguarda en l’adopció de mesures i urgeix a la resta de països a què adoptin polítiques estrictes de contenció”, diu un text remès en els últims dies de març. Vaja, el ministeri d’Exteriors, en definitiva, demana als seus ambaixadors que menteixin.
També s’insta als diplomàtics espanyols a dir que la pandèmia ha afectat tots els països “molt més ràpid i de forma més virulenta del que ningú havia previst”.
Fins i tot hi ha un apartat per a respondre sobre el fet que a Espanya se celebrés el Dia de la Dona, el 8 de març. L’argument redactat des de la Moncloa és que “gairebé tots els països europeus es van celebrar les manifestacions del 8-M amb absoluta normalitat” i que l’alerta del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDPC, per les sigles en anglès) pel contagi de persones asimptomàtiques no va arribar fins al 12 de març. Cal recordar que la Xina i, fins i tot Alemanya, ja havien advertit de la possibilitat d’alts contagies a gent asimptomàtica.
Sigui com sigui, l’Estat torna a mostrar les seves febleses i inseguretats i, lluny de treballar per a gestionar millor la pandèmia, l’única eina indiscutiblement eficaç per a millorar la seva imatge al món, ha d’ensinistrar els seus diplomàtics a toc d’arguments perquè defensin el que és indefensable. Un #MarcaEspaña en tota regla.