El Govern català, a través del Departament d’Empresa i Treball, prepara un acte a Brussel·les pel pròxim 16 de març amb l’objectiu de donar a conèixer l’estratègia catalana en l’àmbit dels semiconductors, i potenciar així el posicionament de Catalunya en aquesta indústria. La cita es produeix en un moment clau, ja que les institucions comunitàries preparen un pla per invertir fins a 43.000 milions d’euros en aquest sector estratègic, i es preveu que a l’acte hi siguin presents representants d’empreses com la nord-americana Intel o la catalana Ideaded.
La cita arriba també en un moment en què diversos territoris europeus preparen una aliança per als semiconductors; aquests territoris són Baviera i Saxònia, a Alemanya, Flandes (Bèlgica), Provença-Alps-Costa Blava (França), Piemont (Itàlia) o el País Basc. Segons ha explicat el Govern aquest dilluns, Catalunya també serà una de les 13 regions promotores d’aquesta “aliança europea” que buscarà impulsar el creixement del sector amb l’intercanvi de coneixements i la cooperació entre territoris. “El Govern hi participa amb l’objectiu d’impulsar el creixement i la competitivitat de la indústria dels semiconductors al continent, mitjançant l’intercanvi de coneixements i la cooperació entre territoris”, ha detallat l’Executiu, segons recull l’ACN.
A la vegada, la Unió Europea també treballa en la implementació d’una nova llei, la ‘European Chips Act‘, amb la qual es vol proposar un marc normatiu per aconseguir que la UE representi el 20% del mercat global de semiconductors l’any 2030. La llei contempla inversions en tecnologies, l’accés a eines de disseny i a línies per crear prototips, l’aplicació de procediments de certificació de xips, el suport a empreses emergents, o la creació d’associacions internacionals. Les inversions comunitàries podrien impulsar el sector català dels microxips, una branca d’activitat que factura avui gairebé 160 milions d’euros i ocupa 700 persones. “Aquests treballadors se sumen als 3.700 investigadors amb projectes de recerca en l’àmbit dels semiconductors, de manera que a Catalunya aquest ecosistema ja està format per 4.400 professionals”, destaca Acció.
La presentació a Brussel·les comptarà amb la participació del secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’Acció, Albert Castellanos; el delegat del Govern davant la Unió Europea, Ignasi Centelles, i de representants d’entitats com el Barcelona Supercomputing Center, entre d’altres, segons ha pogut saber l’ACN.