El PP defensarà al Ple del Congrés d’aquest dimarts la seva proposició de llei per protegir els símbols nacionals, incloent el Rei i a la bandera d’Espanya, per garantir la neutralitat dels espais públics i per sancionar càrrecs públics i funcionaris per portar posats, col·locar o fins i tot no retirar llaços grocs, estelades i altres símbols partidistes considerats ofensius.
La iniciativa aplica el règim sancionador de la Llei de Transparència i Bon Govern, que inclou la possibilitat de perdre la indemnització i, en els casos més greus, fins al cessament del càrrec públic i la prohibició d’ocupar un altre lloc durant anys. Als funcionaris i empleats públics se’ls aplicaria l’Estatut de la Funció Pública.
Es tracta d’una de les primeres iniciatives legislatives que va registrar el PP al Congrés amb Pablo Casado de president i la seva presentació va ser anunciada pel líder del PP al·legant la necessitat de regular la neutralitat dels espais públics per evitar que els propis ciutadans haguessin de retirar llaços grocs.
Ara el PP ha decidit promoure-la al Ple del Congrés perquè dimarts que ve se sotmeti a votació la seva presa en consideració, segons consta en l’ordre del dia previst per la Junta de Portaveu i al que ha tingut accés Europa Press.
Protegir Felip VI, la bandera i l’himne espanyol
Aquesta “proposició de Llei de Defensa de la Convivència Social, la Neutralitat institucional i els Símbols nacionals” té un doble objectiu: respectar la neutralitat dels espais públics, tal com ha reconegut el Tribunal Suprem en la seva jurisprudència, i protegir tant els símbols nacionals (el Rei, les banderes d’Espanya i de les comunitats, l’escut i l’himne) com els oficials (la bandera europea i les ensenyes i escuts provincials i locals).
La iniciativa afecta principalment a les autoritats públiques, tant els alts càrrecs com els funcionaris, perquè són els qui tenen potestats públiques. A ells se’ls exigeix abstenir-se de realitzar, i també corregir en l’acte, qualsevol ofensa als símbols nacionals i oficials, i això inclou tant portar posat llaços grocs en seus oficials com col·locar-los en espais públics (seus institucionals, platges, rotondes), però també negar-se a retirar aquests llaços o estelades que ja estan col·locats.
Això sí, la denúncia per portar llaços grocs es limita a l’exercici del càrrec públic i seria aplicable al propi president de la Generalitat, Quim Torra, quan es presenta al Palau de la Moncloa o en un acte oficial de la Generalitat amb el seu llaç groc a la solapa. I també s’aplicaria a professors o professionals metges en l’exercici de la seva activitat en dependències públiques, no així si estan en un entorn privat.