La consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, ha presidit aquest dimecres la reunió del Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència, que ha servit per posar en comú les “llistes de necessitats” que han fet les autoritats de les zones afectades pels terratrèmols a Turquia i Síria.
Serret ha intervingut de manera telemàtica des de Brussel·les, on es trobava per participar en un debat al Comitè de les Regions. Segons ha explicat la consellera, la trobada ha servit per posar en comú “el que cal realment” i “activar ja” els mecanismes per enviar ajuda humanitària a les zones afectades. D’altra banda, la consellera ha apuntat que segueixen sense tenir constància de catalans afectats pels terratrèmols.
“El que hem estat fent és recollir la informació de les demandes i necessitats concretes de les autoritats locals i posar-les en comú per activar ja els mecanismes per fer arribar el material que calgui”, ha dit la consellera, tot subratllant que alguns productes també s’adquiriran a la zona per agilitzar l’ajuda i contribuir a dinamitzar l’economia de la zona.
A Brussel·les, Serret participa aquest dimecres en un debat al comitè de les Regions sobre el progrés de la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible a Europa. També es trobarà amb representants del grup Aliança Europea del Comitè de les Regions i es reunirà amb Florian Hassler, secretari d’estat d’Afers Europeus de Baden-Württemberg.
L’ajuda des dels departaments
Són diversos els departaments del Govern que posen a disposició ajuda per a les zones afectades pels terratrèmols. Des del d’Acció Exterior i Unió Europea apunten que estan en permanent contacte amb els consolats competents i les autoritats locals i entitats que treballen en els territoris afectats. A més, compten amb sis milions de pressupost d’acció humanitària per fer front a situacions com la provocada pels terratrèmols.
Des del departament de Justícia s’han posat a disposició 22 professionals de l’Institut de Medicina Legal i Forense de Catalunya, dels quals 15 són metges forenses i set tècnics d’autòpsies. A més, també s’han posat a disposició una odontòloga forense i dos antropòlegs.
Per part del departament d’Acció Climàtica, a través de l’Agència Catalana de Residus i la seva empresa participada Gestora de Runes de la Construcció, es treballa en un pla de retirada de runes, de manera immediata amb l’enviament de maquinària per desenrunament i a mitjà termini per a la retirada, valorització i tractament de les runes generades pels sismes.
Finalment, per part de Salut s’ha ofert material i equipament sanitari, així com personal a partir de les peticions concretes que es facin arribar des del terreny i per part d’Interior es posen a disposició quatre efectius de la unitat de recerca canina, quatre de la unitat de subsol, quatre de la unitat d’intervenció en muntanya i efectius de Bombers especialistes en rescat i salvament de Protecció Civil.