Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025
Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025

El CGPJ institucionalitza la seva ràbia i renya el nou vicepresident espanyol de Podemos

|

- Publicitat -

La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha aprovat per unanimitat una declaració institucional on defensa l’actuació del poder judicial com a “institució essencial en tota societat democràtica” i apel·la a la “responsabilitat institucional” per evitar “la utilització política de la justícia”. L’organisme respon així a les declaracions que va fer dimarts el vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, assegurant que els tribunals europeus havien “humiliat” la justícia espanyola en relació al tema català. A l’escrit, el CGPJ recorda que la seva tasca persegueix el compliment de la llei i la defensa dels drets reconeguts “a tots els ciutadans espanyols” i que aquesta tasca inclou “la col·laboració amb el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) i el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH)”. Els únics als quals se “subordina la jurisdicció espanyola en exercici de les seves competències”.

Publicitat

En aquest sentit, recorden que en relació als fets que van passar a Catalunya la tardor del 2017, “només existeixen dos pronunciaments d’aquests tribunals”. Per una banda, la sentència del TJUE del mes de desembre dictada en resposta a una qüestió prejudicial plantejada pel Suprem i que “aclareix la qüestió de la immunitat dels europarlamentaris des de la perspectiva del dret europeu en un sentit contrari al mantingut fins aleshores pel propi tribunal europeu, els estats membres, la Comissió Europea i el propi Parlament Europeu”.

“Una vegada coneguda la sentència, el Tribunal Suprem va adaptar les resolucions a la nova doctrina i va acordar la inhabilitació del processat Oriol Junqueras”, remarquen tot afegint que “la decisió va ser immediatament acceptada i executada pel Parlament Europeu, i va demanar a aquesta cambra la suspensió de la immunitat de Puigdemont i Comín”.

En relació al pronunciament del TEDH, remarquen que va “confirmar” en “tots els seus extrems” la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre el pla del Parlament de Catalunya del 9 d’octubre del 2017 i va declarar que aquesta suspensió era “necessària en una societat democràtica” per al “manteniment de la seguretat pública, la defensa de l’ordre i la protecció dels drets i llibertats dels altres”.

La comissió també recorda que, en relació a l’actuació d’altres tribunals respecte dels quals no existeix subordinació de la justícia espanyola, “cap d’ells” ha fet cap pronunciament definitiu sobre les euroordres cursades a Bèlgica contra Puigdemont i Comín –”que es troben suspeses”- ni sobre la cursada a Escòcia contra Clara Ponsatí –”que segueix tramitant-se”- i que “només el tribunal regional alemany d’ Schleswig-Holstein va refusar, en contra del criteri de la fiscalia del país, l’entrega de Puigdemont per poder ser jutjat pel delicte de rebel·lió, tot i que sí que va acceptar la seva entrega pel de malversació”.

El CGPJ apel·la a la “moderació, la prudència, la mesura i la responsabilitat institucional” per evitar la “utilització política de la justícia” o el “qüestionament de la independència, la imparcialitat i la professionalitat dels jutges, jutgesses i magistrats que integren el Poder Judicial”.

La declaració, que subscriuen el president del Suprem i del CGPJ, Carlos Lesmes, i tots els vocals de la comissió, respon a les declaracions que Iglesias va fer ahir i on assegurava que la judicialització del conflicte català estava fent “molt de mal” a la “imatge d’Espanya a Europa” i que veia els pronunciaments dels tribunals europeus com una “humiliació” cap a la justícia espanyola.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí