Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

El 80% de les amenaces a la llibertat d’expressió són aplicables a Espanya

|

- Publicitat -

La Plataforma en Defensa de la Llibertat d’Informació (PDLI) ha alertat aquest dijous que el 80% de les amenaces a la llibertat d’expressió que assenyala Nacions Unides en una nova resolució són aplicables a Espanya.

Publicitat

L’organització ha explicat que, des de fa vuit anys, el Consell de Drets Humans de Nacions publica una Resolució especial sobre seguretat dels periodistes.

La PDLI ha detallat que, en aquesta nova resolució, l’ONU incorpora altres qüestions que vulneren la llibertat d’expressió com una redacció massa àmplia i vaga de les lleis, judicis estratègics contra periodistes o artistes, sistemes d’acreditació, límits a l’accés a la informació, l’impacte de la pandèmia de la covid-19 o amenaces específiques de gènere contra periodistes.

Preocupació “per la falta d’aplicació d’aquestes resolucions”

“En menys d’un mes hem vist com tres declaracions internacionals (aquesta resolució de l’ONU, l’informe de la UNESCO i el recent estudi de la Comissió Europea sobre l’Estat de Dret a la UE assenyalen atacs a la llibertat d’expressió i a la llibertat de premsa que ocorren gairebé diàriament a Espanya, com anem denunciant des de la PDLI: des de lleis vagues que s’apliquen contra aquests drets fonamentals, com la ‘Llei Mordassa’ i el Codi Penal, a les querelles instrumentals per fer callar a periodistes i mitjans, o atacs dirigits a dones periodistes, que pateixen un assetjament en línia molt superior al dels seus companys homes”, ha afirmat la secretària general de la PDLI, Yolanda Quintana.

Per la seva banda, l’organització internacional Article 19 manifesta la seva preocupació “per la falta d’aplicació d’aquestes resolucions”. “Instem a tots els Estats a traduir aquests renovats compromisos internacionals en l’assignació de recursos i voluntat política per prevenir, protegir i reparar totes les violacions de drets”, ha afegit.

En concret, la PDLI ha explicat que la resolució aborda les “implicacions significatives per al treball, la salut i la seguretat dels periodistes” que la covid ha generat i demana als estats que “avaluïn el mal que la pandèmia de la covid- 19 està infligint al subministrament d’informació vital per al públic i la sostenibilitat dels entorns dels mitjans de comunicació, i considerar, sempre que sigui possible, el disseny de mecanismes apropiats per brindar suport financer als mitjans (…) sense comprometre la independència editorial”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut