El conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, assegura que el Govern es pren “molt seriosament” l’oficialitat del català a les institucions europees malgrat l’estancament de les negociacions. En una conversa amb la Fundació Catalunya Europa celebrada aquest divendres, Duch ha reivindicat la tasca del seu executiu en col·laboració amb el Ministeri d’Afers Exteriors espanyol i ha posat en valor les “victòries parcials” en la visibilitat del català a diferents nivells europeus, com per exemple el seu ús a les assemblees del Comitè Econòmic i Social. Per altra banda, el conseller ha identificat “la solució europea” com l’única via per fer front al “desordre mundial” que ha accelerat el president dels Estats Units, Donald Trump.
Si bé Duch ha recordat que l’oficialitat del català a la Unió depèn d’un consens unànime per part dels 27 estats membres, també ha fet valdre els “passos importants” que s’han fet al llarg dels darrers mesos per promoure el seu ús a les institucions. D’una banda, el conseller ha destacat el fet que es pugui començar a parlar català en les assemblees del Comitè Econòmic i Social. I per l’altra, que el català hagi estat inclòs dins la categoria “d’altra llengua nacional” a la Xarxa d’Escoles Europees, fet que permet cursar el català com a assignatura optativa en aquests centres educatius.
Espais d’incidència
Durant la conversa amb la Fundació Catalunya Europa, Duch no només ha parlat sobre la qüestió de la llengua, sinó que també ha subratllat la necessitat que el Govern actuï conjuntament amb la resta d’institucions catalanes i estatals per “fer lobby” per tal de fer escoltar la seva veu.
En la llista de prioritats, Duch ha mencionat qüestions com la seguretat i la defensa, l’elaboració de polítiques des d’una visió mediterrània o el problema de l’habitatge. Al mateix temps, el conseller ha destacat l’element “europeista” del Govern i la societat catalana. En aquest sentit, ha reivindicat que les accions del seu departament també són “política interior”, perquè la Unió Europea “és el nostre territori”.
Context geopolític
En un context geopolític marcat per les tensions entre grans potències, Duch precisament ha parlat dels valors europeus com la via perquè el Vell Continent pugui continuar defensant el seu model social i polític.
“És evident que estem en un moment de canvi […] i no sembla que hi hagi un pla massa clar sobre cap on volen anar les potències al món, i això té conseqüències”, ha apuntat. Pel conseller, en els últims anys s’ha produït una “acceleració de certs desequilibris mundials”, tot apuntant que en aquests moments potser cal parlar de “desordre”. És per això que Duch ha insistit en la idea de reforçar el projecte europeu, la qual identifica com “l’única via” per garantir la prosperitat de les actuals i de les noves generacions.