Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

VÍDEO | Crítiques a les traves de la Comissió Europea i dels estats per esclarir els casos d’espionatge amb Pegasus

|

- Publicitat -

L’ús irregular de programes espia com Pegasus és una realitat estesa que alguns es neguen a abordar. Els eurodiputats que formen part del comitè de l’Eurocambra que investiga l’ús d’aquests invasius programes han denunciat les traves i el “silenci” de la Comissió Europea i els estats membre. La manca de cooperació i fins i tot la justificació interessada han marcat aquests darrers mesos.

Publicitat

Al ple d’aquest dijous, representants de tots els grups polítics han lamentat que ni Brussel·les ni els estats estiguin fent prou per investigar l’espionatge. El president del comitè sobre Pegasus, Jeroen Lenaers, demanant a l’executiu comunitari que actuï per esclarir els casos d’espionatge. El popular també ha criticat que el comitè estigui tirant endavant les seves tasques “sense cap ajuda” per part de la Comissió Europea i els estats. “El que veiem en la pràctica és que no hi ha cooperació”, ha dit.

Davant l’allau de retrets, la comissària de Serveis Financers, Mairead McGuinness, ha insistit que la Comissió Europea no té “competències per avaluar casos individuals” ni “poder per investigar” l’espionatge. Així mateix, ha passat la pilota als estats perquè creu que són els qui “han de definir els seus interessos en seguretat nacional“. Sí que ha matisat que cal fer-ho dins els marges de la llei europea i ha condemnat “qualsevol activitat d’interferència il·legal en les comunicacions”. Finalment, ha demanat als estats i als tribunals que facin “ple ús dels seus poders per investigar” els casos d’espionatge.

Puigdemont: “Hi ha un boicot des de dins”

Et pot interessar  Puigdemont, sobre el PSOE: “Hem d’estar preparats pels costos polítics i personals de la decisió que prenguem”

En el debat també ha intervingut l’eurodiputat de Junts Carles Puigdemont, que ha compartit la “decepció” de la resta de membres del comitè. “Hi ha un boicot des de dins”, ha assegurat Puigdemont, tot constatant que “ni la Comissió Europea ni els estats membre tenen interès en saber i actuar” sobre l’espionatge. A més, el president exiliat ha considerat “totalment inacceptable” que els membres del comitè que viatjaran la setmana que ve a Madrid encara no sàpiguen “qui els rebrà”.

L’eurodiputat dels socialdemòcrates Hannes Heide també ha lamentat la manca de cooperació dels estats amb el comitè i ha instat la Comissió Europea a “actuar”, mentre que la liberal Sophie in ‘t Veld ha acusat l’executiu comunitari i els estats de ser “còmplices i culpables de defensar un sistema molt malalt” i que suposa un “atac” als drets fonamentals i la democràcia.

L’eurodiputada dels Verds Saskia Bricmont ha considerat l’espionatge “una bufetada a la democràcia” i el representant de l’Esquerra Stelios Kouloglou ha lamentat també que l’executiu europeu estigui “cobrint els escàndols”. Per la seva banda, l’eurodiputat dels ultraconservadors Cristian Terhes ha acusat Brussel·les de “custodiar la corrupció”.

Juan Ignacio Zoido, eurodiputat del PP i exministre de l’Interior, ha avalat l’ús “legal” dels sistemes d’espionatge, però ha condemnat “l’abús” d’aquests programes contra ciutadans. L’eurodiputat de Cs Jordi Cañas ha compartit aquesta opinió.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut