Les Nacions Unides, a través de tres relators especials, han conclòs que l’Estat espanyol va vulnerar drets humans fonamentals dels polítics i activistes independentistes que van ser espiats amb el programari Pegasus, en el cas conegut com a ‘Catalangate‘. Així ho expressen el Relator Especial sobre qüestions de les minories, la Relatora Especial sobre promoció i protecció del dret a la llibertat d’opinió i d’expressió, i el Relator Especial sobre els drets a la llibertat de reunió pacífica i d’associació, en la resolució a una comunicació d’ERC que demanava estudiar aquesta qüestió. En la mateixa resolució, insten l’Estat espanyol a “investigar, processar i imposar sancions adequades”, així com a prendre “mesures efectives”, per tal d’evitar que es repeteixin fets similars.
Els relators especials de l’ONU expressen “una preocupació molt seriosa” davant aquests fets, ja que tal com exposen, “sembla ser una interferència al seu dret a tenir i expressar lliurement els seus punts de vista, intercanviar i difondre informació i idees, a reunir-se pacíficament i participar en associacions, a tenir vida privada i privacitat en la correspondència, i a ser iguals davant la llei i amb dret a una protecció igual de la llei sense cap discriminació”. A la vegada, als relators també els preocupa que l’ús generalitzat d’aquest programari espia pugui donar peu a un augment de l’autocensura, reprimint així el dret a la llibertat d’opinió i d’expressió a Catalunya.
Una altra preocupació que resulta “especial” a ulls dels relators és el fet que les persones afectades pertanyen a la “minoria del poble català”, i que l’atac està relacionat amb les seves “activitats pacífiques a favor de la minoria catalana”. Destaquen que aquesta fixació pels polítics i activistes independentistes “sembla interferir amb el dret dels grups minoritaris a afirmar i promoure lliurement la seva identitat, cultura i punts de vista”, remarcant que aquesta “orientació selectiva” vers la minoria catalana està expressament prohibida per les normes internacionals i regionals dels drets humans.
“Tot fa l’efecte d’un patró consistent i un programa ben planificat per dirigir-se als activistes que pertanyen a la minoria catalana i els seus seguidors amb relació als seus punts de vista, opinions i activitats”, afegeixen, tot insistint en el fet que aquest factor “se suma a la gravetat de les acusacions i de les nostres preocupacions”.
Finalment, els relators insten l’Estat espanyol a assumir responsabilitats i a “investigar, processar i imposar sancions adequades”, així com a prendre “mesures efectives”, per tal d’evitar que es repeteixin fets similars. Des d’ERC, confien que aquesta resolució “impulsi la justícia espanyola a deixar d’entorpir el curs de les querelles presentades i dugui a terme una investigació efectiva dels casos d’espionatge denunciats”.
La resolució completa pot consultar-se a través d’aquest enllaç.