La Comissió Europea ha emès un informe que critica durament l’estat actual de la salut democràtica a Espanya. L’executiu comunitari manté la “preocupació” pel bloqueig en la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que ja dura tres anys i mig i demana que es desencalli “immediatament” per adaptar-se al marc europeu. Això vol dir, insisteix la CE, que almenys la meitat dels membres siguin designats pels mateixos jutges.
En el document, Brussel·les també alerta de la “relació preocupant” entre l’executiu espanyol i la Fiscalia General de l’Estat i insta a posar fi a la “coincidència dels mandats” per seguir els “estàndards europeus d’independència i autonomia en els processaments”.
L’informe de la Comissió Europea examina per tercera vegada el sistema judicial, la corrupció i la llibertat de premsa en cadascun dels estats membre de la Unió Europea. En el cas d’Espanya, la tercera edició de l’examen de l’executiu europeu és similar a les dues anteriors, sense cap menció a l’afer català.
En el cas de la corrupció, l’informe critica que les investigacions i els judicis continuen sent “llargs i complexos” i demana accions perquè siguin “més eficients”. Amb tot, l’executiu comunitari avala els intents de l’Estat per desenvolupar un marc “fort” per prevenir els conflictes d’interès i les normes d’incompatibilitats, així com una llei per protegir els qui denuncien la corrupció.
Pel que fa a la llibertat de premsa i el pluralisme en els mitjans, Brussel·les diu que l’Estat encara té “reptes” sobre la transparència de la propietat dels mitjans escrits, així com sobre “l’autonomia” i els “recursos” del regulador de l’audiovisual, pel qual demana “garantir els recursos adequats”. L’informe també anima a “continuar els esforços per reforçar l’accés a la informació” i a “revisar” la llei de secrets oficials.
Una altra de les recomanacions de la Comissió Europea a l’Estat és tirar endavant una llei sobre els lobbies que inclogui l’obligatorietat de tenir un registre públic. A banda de les debilitats detectades, l’executiu comunitari també reconeix en l’informe els “progressos en curs” a l’Estat per tal de millorar el sistema judicial. Per exemple, amb el “progrés” de la llei sobre el dret a la defensa i la reforma del Codi de Procediment Penal. Brussel·les també veu “progressos” en els recursos destinats al sistema judicial, però avisa que la llarga durada dels procediments continua sent un “repte” que s’ha d’abordar.