Brussel·les retirarà de forma temporal la proposta per reduir a la meitat l’ús de pesticides de cara al 2030, una iniciativa que la Comissió Europea va presentar el juny de 2022 dins un paquet de mesures per reduir l’empremta mediambiental del sector agrícola. L’anunci l’ha fet aquest dimarts la presidenta de l’executiu comunitari, Ursula Von der Leyen, durant la seva intervenció al ple d’Estrasburg, i pocs dies després que milers de pagesos bloquegessin el barri europeu de Brussel·les per denunciar el seu malestar amb les polítiques climàtiques de la UE. Davant els eurodiputats, la dirigent alemanya ha defensat que la proposta necessita un enfocament “més madur” després d’afirmar que s’ha convertit “en un símbol de polarització”.
En el seu discurs, Von der Leyen ha assenyalat que la proposta sobre l’ús dels pesticides ha generat disparitats entre els colegisladors, amb un Parlament Europeu que demana objectius més ambiciosos i uns estats -com per exemple França, amb un fort pes del sector agrícola dins l’economia- a qui els objectius de la Comissió no acaben de convèncer. “És per això que proposaré que es retiri la proposta”, ha resumit.
Per la presidenta de la Comissió, això no vol dir que l’ús de pesticides a la UE quedi en l’oblit. L’objectiu de Brussel·les és elaborar ara una nova proposta tenint en comptes més actors dins el sector i pensant solucions “a llarg termini”. La previsió és disposar d’un informe a finals d’estiu que fixi les bases d’un nou text i que serveixi “de fonament per a l’agricultura del futur”.
Solidaritat amb els agricultors
Von der Leyen també ha aprofitat el seu discurs per traslladar un missatge de solidaritat als agricultors. “Ells són els primers afectats pels efectes del canvi climàtic, per la guerra d’Ucraïna o la inflació; […] malgrat tot, treballen cada dia de valent per produir aliments de qualitat, i és per això que mereixen el nostre agraïment i respecte”, ha manifestat.
Al mateix torn, però, la presidenta de la Comissió ha posat en relleu la importància de protegir la natura. En aquest sentit, ha defensat la necessitat d’oferir als agricultors una sèrie d’incentius perquè continuïn invertint “en la terra i en el futur”. “Només si aconseguim els nostres objectius climàtics junts, podran llavors els pagesos continuar vivint del camp; ells ho saben i hauríem de confiar més en ells”, ha resumit.