La Comissió Europea ha recordat que cal suspendre els procediments judicials vinculats a qualsevol cas sobre el qual un jutge plantegi qüestions prejudicials al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). Així ho ha reiterat en una resposta a una pregunta parlamentària l’eurocomissari de Justícia, Didier Reynders, després que l’eurodiputat de Cs i president del comitè d’Afers Jurídics de l’Eurocambra, Adrián Vázquez, li plantegés una pregunta sobre la llei d’amnistia. “La presentació d’una qüestió prejudicial entranya la suspensió del procediment nacional fins que el TJUE es pronunciï”, indica Reynders. Segons la lectura que fa Vázquez, això implica que “no hi haurà amnistia per a Puigdemont”.
Segons Reynders, “l’estatut del Tribunal de Justícia de la Unió Europea estableix que, en els assumptes amb procediments prejudicials, la resolució de l’òrgan jurisdiccional nacional pel qual es trasllada un assumpte al TJUE suspèn el procediment nacional”. De la mateixa manera, “el procediment prejudicial exigeix suspendre el procediment pendent davant l’òrgan jurisdiccional remitent a l’espera de la resposta del TJUE”, afegeix.
“Quan un tribunal espanyol plantegi una qüestió prejudicial, com passarà en el cas de la llei d’amnistia, la normativa comunitària exigeix la suspensió del procediment pendent a l’espera de la resposta del TJUE”, assenyala Vázquez.
Segons l’eurodiputat de la formació taronja, accions com aquesta són només “un preàmbul de tot allò que s’apropa” i parla de l’inici d’una “gran batalla per la defensa de l’estat de dret a les institucions europees” quan el Congrés dels Diputats aprovi definitivament la llei d’amnistia.
Des de Ciutadans defensen que, a efectes pràctics, la llei d’amnistia espanyola quedarà “inaplicada” fins que el TJUE no resolgui les qüestions prejudicials que plantegen els tribunals nacionals.