Dels 28 paisos de la Unió Europea només 5 no reconeixen la independència de Kosovo. Espanya comparteix aquest demèrit amb Eslovàquia, Grècia, Romania i Xipre. De fet, quan era ministre d’Afers Exteriors de l’estat espanyol, Josep Borrell va fer apologia d’aquesta posició sobre el país dels Balcans.
Ara, però, el socialista radical unionista espanyol, com a Alt Representant de la UE s’haurà d’empassar un bon gripau i gestionar un problema fronterer entre Kosovo i Sèrbia reconeixent, així, la independència del país dels Balcans.
I és que la UE no s’oposaria a un intercanvi de territoris entre els dos països que portaria a redibuixar les fronteres si així ho acorden els dos governs en les converses que afavoreix la diplomàcia europea perquè Belgrad i Pristina normalitzin la seva relació.
Així s’extreu de les declaracions de l’Alt Representant de la UE per a Política Exterior, Josep Borrell, qui en una entrevista amb mitjans balcànics no ha descartat cap solució, assenyalant que el seu paper és el de facilitar el diàleg i aconseguir un acord entre Belgrad i Pristina , després que les negociacions s’estancaran en 2018.
La UE considera aquest diàleg i la normalització de les relacions entre veïns com una condició ‘sine qua non’ per a les aspiracions comunitàries de tots dos. “No hem de dir a serbis i kosovars en què han d’acordar. El nostre paper és permetre el diàleg”, ha explicat el cap de la diplomàcia, que des de fa unes setmanes compta amb un enviat especial per a coordinar el procés.
En declaracions a Europa Press un portaveu de Servei d’Acció Exterior de la UE ha aclarit que qualsevol pacte ha de concordar amb “el patrimoni i els valors de la UE i respectar el dret internacional”. “Per ser sostenible, també ha de ser acceptable per als estats membres de la UE i els països de la regió”, ha matisat.
La idea d’un intercanvi de territoris va ser proposada per Belgrad en 2018 i planteja que localitats de nord Kosovo, a la regió de Mitrovica habitada per minoria sèrbia, passen a sobirania sèrbia a canvi que Belgrad transfereixi a Kosovo la regió de la vall del Presovo, al sud de Sèrbia, i poblat principalment per minoria serboalbana.