L’Agència Espacial Europea (ESA) ha posat en marxa aquest dissabte, 1 de juliol, la missió espacial Euclid, que pretén elaborar el mapa 3D més gran i precís de la matèria i les energies fosques. La missió compta amb la participació d’institucions catalanes com l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC).
La missió consisteix en el llançament de l’Euclid, un telescopi espacial d’1,2 metres de diàmetre i 2 tones de pes, que recollirà la posició, la forma i la distància de més de 2.000 galàxies a través de fotografies al llarg dels pròxims 6 anys. Amb tot, i segons ha explicat la cosmòloga Guadalupe Cañas a Catalunya Ràdio, l’objectiu no només és cartografiar el cosmos, sinó també entendre com s’organitza. El telescopi mirarà a una distància de fins a 10.000 milions d’anys llum per entendre la formació i l’expansió de l’univers fins a l’actualitat.
Amb tot, el llançament del telescopi està previst per aquest dissabte, 1 de juliol, a les 17.12 hores, des de Florida.
Good morning and welcome to launch day for @ESA_Euclid! Images from yesterday’s rollout to the launch pad in Florida.
⏰ Target launch today: 1 July 16:12 BST/17:12 CEST.
📷#ESAWebTV 📷 https://t.co/cPbPMCWZ39More live coverage details: https://t.co/pfPJKRTmHM #ESAEuclid pic.twitter.com/hSO4n8cgJW
— ESA (@esa) July 1, 2023