Edició 2307

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 18 de novembre del 2024
Edició 2307

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 18 de novembre del 2024

Inauguren el memorial per “dignificar i fer justícia” a les víctimes del camp de concentració de la Seu Vella de Lleida

|

- Publicitat -

La Seu Vella de Lleida ha inaugurat aquest dissabte un monument escultòric per recordar a les víctimes del camp de concentració que va estar en funcionament a la catedral entre els anys 1938 i 1940. ‘Sequera’ és el nom de l’obra dissenyada per dues alumnes de belles arts del municipi i que ha estat descoberta en un dels murs d’accés al conjunt monumental, passada la Porta del Lleó. L’acte ha aplegat autoritats municipals, veïns i part dels familiars dels 7.000 republicans que s’estima que van ser-hi internats com a presoners. La portaveu de la Plataforma Memorial Seu Vella, Magda Ballester, ha destacat que “s’ha recuperat una part de la memòria col·lectiva” i això significa que “es continua avançant cap al futur”.

Publicitat

Ballester ha remarcat que la jornada d’aquest dissabte “és important” per donar a conèixer l’existència “d’aquestes barbaritats” i evitar que es tornin a produir. La portaveu de la plataforma Memorial Seu Vella, que agrupa diferents entitats del municipi vinculades a la memòria democràtica, ha assegurat també que se senten “molt feliços” i que tot plegat els “estimula encara més” per continuar amb el seu treball de recuperació de la memòria històrica de tots els espais que van servir per “represaliar” persones a Lleida. En concret, des de la Paeria es té constància de l’existència de dos camps de concentració més a la ciutat, que s’haurien ubicat al seminari nou i vell.

En aquest sentit, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha dit que és “un gran dia” amb la inauguració d’aquest memorial que “garanteix el record i el respecte” de les persones que van perdre “la salut, la vida i la llibertat” al camp de concentració que el franquisme va establir a la catedral lleidatana. “Hem de recuperar els noms i els fets, no és una qüestió de revenja, és una qüestió de dignitat, de justícia i de respecte per a les víctimes” ha explicat Pueyo. Durant molts anys, “aquesta memòria democràtica ha estat silenciada” i des de la Paeria “es continuarà treballant” per recuperar-la i “reconèixer” els que van perdre la vida “per Catalunya i la república”, ha conclòs.

Et pot interessar  Lleida acull el major fons artístic de William Kentridge a Europa en una exposició de la Fundació Sorigué

‘Sequera’ és el nom del monument escultòric que ha estat dissenyat per Olga Kurylyshyn i Sheila Salse, dues alumnes de l’Escola Municipal de Belles Arts. Es tracta d’una escultura feta amb acer amb forma de font, però que només tindrà aigua en cas de pluja. D’aquesta manera, vol simbolitzar “la set que van passar els presoners” per evitar que aquells fets caiguin en l’oblit. L’acte ha aplegat desenes de persones, que han cantat el cant dels Segadors quan s’ha descobert el monument escultòric ubicat en un dels murs que presideixen la rampa d’accés a l’aparcament de la Seu Vella. A la seva base, diferents assistents hi han deixat flors i també hi han desplegat una bandera republicana i una estelada.

Un dels presents ha estat Gerard Pamplona, investigador de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), que va posar en evidència l’existència del camp de concentració a la Seu Vella i posteriorment va publicar un llibre basat en aquest espai. De fet, la publicació va servir per articular el teixit associatiu de la ciutat per pressionar a les institucions i fer realitat el memorial. Segons Pamplona, el monument posa a Lleida al mapa de les polítiques de “memòria històrica, recuperació i dignificació de les víctimes de les dictadures” i fa que no tingui “res a envejar” a ciutats com “Varsòvia o París”. “Reforça l’aposta per un tipus de ciutat que reconegui el seu passat i això dona força a la societat”, ha expressat.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut