Edició 2210

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 13 de agost del 2024
Edició 2210

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 13 de agost del 2024

Illa reunirà els consellers a Poblet al setembre per marcar les “línies estratègiques” del nou Govern

L'executiu prepara un decret òmnibus de sequera i vol donar "compliment estricte" a l'acord de finançament

|

- Publicitat -

El president Salvador Illa reunirà tots els consellers al Monestir de Poblet el pròxim mes de setembre per marcar les “línies estratègiques” del nou Govern. Encara no se’n sap la data exacta, però Illa s’està reunint aquests dies amb tots els consellers per “encomanar el pla de treball i fixar les prioritats” a desenvolupar els pròxims anys, segons ha explicat la portaveu del Govern, Sílvia Paneque. La també consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica ha comentat que l’executiu prepara un decret òmnibus de sequera “per tenir totes les infraestructures relacionades amb el cicle de l’aigua dimensionades”. D’altra banda, ha insistit que vol donar “compliment estricte” a l’acord de finançament signat amb ERC per a la investidura.

Publicitat

El nou Govern amb Illa al capdavant ja s’ha reunit en el primer Consell Executiu l’endemà mateix de la presa de possessió dels nous consellers. El socialista els ha traslladat “la necessitat de posar-se a treballar des del primer moment per donar resposta a totes les necessitats i reptes de Catalunya”.

Aquesta setmana, el cap de l’executiu s’està trobant amb tots els consellers per “encomanar el pla de treball” i “per fixar les prioritats i les línies estratègiques” per treballar aquesta legislatura. Illa vol “tenir un full de ruta clar” per “solucionar els grans reptes que té Catalunya”. Les prioritats de cada departament es posaran en comú en una trobada que faran al setembre a Poblet.

Finançament singular

Paneque no ha volgut mullar-se sobre si se sent còmode amb el concepte “concert econòmic” com defensa ERC. Sí que ha volgut destacar que Illa està “compromès” amb els acords signats amb els republicans i Comuns.

Sobre el finançament singular, la portaveu s’ha limitat a dir que “es donarà compliment estricte a allò que es va pactar” i ha demanat uns dies per avançar més detalls i el calendari concret sobre aquesta qüestió. “L’acord és clar, el seguirem al peu de la lletra“, ha insistit assenyalant que l’executiu “se sent còmode en la millora del finançament de Catalunya i la quota de solidaritat”.

Decret òmnibus de sequera

En un altre ordre, la responsable del departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica ha explicat que els pròxims dies el Govern aprovarà un decret òmnibus per fer front a la sequera i “tenir totes les infraestructures relacionades amb el cicle de l’aigua dimensionades”. Ha indicat que la sequera és “una situació que continua sent molt preocupant”. “No perdrem ni un dia, ni un minut, ni un segon per tenir a punt aquest decret i aquestes infraestructures”, ha subratllat.

Et pot interessar  Aragonès i Sánchez es reuniran a Barcelona aquesta setmana enmig de les negociacions entre ERC i el PSC

Es tracta d’una promesa electoral d’Illa que va fixar en 3.500 MEUR per a la sequera just un mes abans de les eleccions, afirmant llavors que seria la primera mesura del Govern. De moment, però, haurà d’esperar. També va avançar que la norma comptaria amb un “pla de xoc de la mà dels ajuntaments” i també inversions a mitjà termini per fer les infraestructures.

Visita i “suport” als Mossos

Paneque també ha expressat el seu “suport i reconeixement” als Mossos d’Esquadra i ha evitat valorar el dispositiu per intentar detenir Carles Puigdemont dijous passat als voltants del parc de la Ciutadella. Ha optat pel silenci sobre la qüestió perquè hi ha oberta una investigació judicial, ha dit. Aquest mateix dimecres, el president Salvador Illa visitarà el Complex Egara, a Sabadell, per a traslladar-los la “plena confiança en el cos”.

En referència a Puigdemont, la portaveu ha tornat a remarcar el “compromís absolut” del Govern socialista amb la llei d’amnistia. “És una eina fonamental per a la recuperació de la normalitat a Catalunya i la convivència”, ha expressat.

Encàrrec a Romero per als pressupostos

En la primera reunió del Consell Executiu, el president ha encarregat a la consellera d’Economia i Hisenda, Alícia Romero, que comenci a treballar en els pressupostos de la Generalitat. En la propera trobada, el 27 d’agost, Romero portarà un informe sobre els possible calendaris I l’opció de recuperar el projecte pactat amb ERC i tombat pels Comuns abans de la dissolució del Parlament.

Ratificació de Macias pel traspàs de Rodalies

El Govern també ha ratificat Pere Macias al capdavant del comissionat per al traspàs de Rodalies. D’aquesta manera, es dona continuïtat a la feina iniciada pel govern de Pere Aragonès. Paneque ha assenyalat que el traspàs de Rodalies és una “línia estratègica” del Govern. “És una qüestió que preocupa la ciutadania. La mobilitat és un dret i una qüestió fonamental en la descarbonització de Catalunya”, ha apuntat.

Nou comissionat de la llei de barris

Finalment, el Consell Executiu ha aprovat la creació del comissionat de la llei de barris per l’impuls de les polítiques de millorament urbà, ambiental i social dels barris i les viles per combatre “la segregació urbana”. Aquest òrgan s’adscriu al Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, que el dirigirà amb la coordinació dels municipis i altres sectors vinculats per assegurar la cohesió social, la convivència i la seguretat.

S’ha nomenat Carles Martí com a responsable del Comissionat de barris que s’encarregarà de dissenyar, implementar i avaluar les actuacions, tenint en compte l’emergència climàtica.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut