Salvador Illa justifica l’ús del castellà al Parlament -és el primer cap de grup parlamentari del PSC que ho fa- argumentant que la seva llengua materna és el català, però que també utilitza el castellà perquè vol que tots els ciutadans “sentin seu el Parlament”, com si el català no fos propi de tots els catalans. Un cínic i pervers discurs que dinamita una línia vermella que el PSC mai s’havia atrevit a trencar i que l’equipara a Ciutadans. El líder del PSC al Parlament ho ha manifestat en una entrevista d’Amtoni Bassas al diari Ara en la qual també ha assegurat que “voldria que Catalunya liderés una ofensiva per una Espanya diferent, diversa”, aliant-se amb altres comunitats autònomes, després dels resultats de les eleccions de la Comunitat de Madrid de dimarts. Ha insistit que es vol presentar a la investidura com a president de la Generalitat davant el Parlament per liderar un govern d’esquerres: “De moment no ho he provat ni m’ho deixen provar”, i s’ha preguntat quin problema hi ha en què es pugui adreçar a la cambra. “I si sorprenc amb la meva intervenció? I si faig un oferiment que sorprèn?”, ha dit l’exministre de Sanitat sense donar-ne detalls, després de recordar que el candidat d’ERC, Pere Aragonès, es va sotmetre a una investidura sense reunir prou suports. Quan li han preguntat si donaria suport a un govern d’ERC en solitari, ha recordat que el partit que va guanyar les eleccions va ser el PSC i que es podria plantejar a la inversa, i ha criticat que ERC i Junts allarguin les negociacions: “Em van dir moltes coses quan vaig ser candidat, com ara que era un irresponsable. I què estan fent ells ara, en un moment de pandèmia?”.
Quant a les eleccions de la Comunitat de Madrid, ha assenyalat que els resultats s’han de respectar perquè són decisió dels ciutadans, però que no comparteix l’orientació amb la qual ha guanyat el PP, i ha dit que “planteja un repte molt rellevant per al partit socialista de Madrid per reestructurar-se i reorganitzar-se”. Ha descartat que la victòria de la presidenta de la Comunitat de Madrid i candidata a la reelecció, Isabel Díaz Ayuso, representi una derrota per al president del Govern central, Pedro Sánchez, perquè han estat uns comicis autonòmics: “Madrid forma part d’Espanya, però Espanya és afortunadament molt més que Madrid. Defenso una Espanya diversa i plural”.
Pel que fa a si Sánchez es podria acostar al PP al Congrés després de la seva victòria a Madrid, ha garantit que el president respecta la majoria de la seva investidura i que no existeix la voluntat de canviar ni alterar els acords que la van possibilitar: “A qui no han de tremolar les cames són als socis de la investidura”, i no pas al Gobierno. Sobre si el resultat del 4-M pot influir en els indults dels dirigents independentistes empresonats, ha replicat que “ni els allunya ni els acosta”, perquè el Govern central n’ha de fer la tramitació, que es troba en el tram final, amb l’últim informe pendent del Tribunal Suprem (TS).
Ha descartat visitar-los: “El retrobament no és només anar a veure algú a la presó, és escoltar-nos i respectar-nos”, també en la taula de diàleg entre el govern espanyol i la Generalitat, en la qual ha dit que es pot parlar de tot, malgrat que no veuen un encaix legal a l’autodeterminació. En relació amb el suport del president dels Estats Units, Joe Biden, a alliberar les patents de les vacunes contra el coronavirus, ha dit que està impressionat pel seu lideratge, i que l’objectiu és que els vaccins arribin “a tothom com més aviat possible, i és alliberant les patents”.