Edició 2266

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 08 de octubre del 2024
Edició 2266

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 08 de octubre del 2024

Illa garanteix un finançament en els “termes i calendaris” acordats amb ERC i demana el suport del Parlament

Es compromet a complir l'acord "estricte" i obre la porta a "propostes viables i factibles que no busquin entorpir l'acord al què s'ha arribat"

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha garantit que hi haurà un nou finançament “en els termes i calendaris” acordats amb ERC i ha demanat el suport del Parlament perquè sigui “més fàcil”. En el seu discurs inicial en el marc del debat de política general, Illa s’ha compromès a complir l’acord “estricte” i ha obert la porta a “propostes viables i factibles que no busquin entorpir l’acord al què s’ha arribat”. Pel que fa als pressupostos per al 2025, el cap de l’executiu català ha assegurat que no portarà al Parlament una proposta tancada sinó “oberta” a les propostes dels grups. Això sí, ha situat ERC i Comuns com a socis prioritaris per pactar els comptes.

Publicitat

Illa ha assenyalat que un “primer punt d’acord” amb tots els presidents autonòmics és que “ningú està conforme amb el que té” i tothom diu que s’ha de reformar el sistema de finançament. El president de la Generalitat ha afirmat que ell no contribuirà al “soroll” i ha reiterat el seu compromís en implementar l’acord amb ERC en el marc de la investidura.

“Això passarà. Hi haurà un nou finançament en els termes i calendaris acordats amb ERC. Sé que costarà i sé que serà més fàcil si comptem amb el suport de la cambra”, ha afegit dirigint-se als diputats i diputades.

Illa ha qualificat l’acord amb ERC “d’ambiciós” i ha assegurat que el Govern està treballant “seriosament i amb discreció”. “És un model que no va en contra de ningú, sinó a favor de Catalunya i que no renuncia a un concepte de solidaritat”, ha reblat.

En relació als pressupostos per al 2025, Illa ha manifestat que és conscient que necessita el suport d’un mínim de 26 diputats per aprovar-los. I ha insistit que el Govern s’adreçarà prioritàriament als grups que van donar suport a la seva investidura, és a dir, ERC i Comuns. Tot i així, ha promès “escoltar propostes” de les altres formacions amb un “diàleg de tu a tu”. “Crec que podem comptar amb un debat constructiu. Soc dels que creu en el diàleg i en escoltar propostes. No vindrem amb una proposta tancada sinó oberta”, ha assegurat.

Et pot interessar  La comissió de seguiment PSC-ERC del pacte d'investidura es posarà en marxa la setmana que ve

Amnistia i català

Durant la seva intervenció, Illa ha insistit en reclamar l’aplicació de la llei d’amnistia. El president ha assegurat que respecta el poder judicial però ha demanat, alhora, “respecte pel poder legislatiu i les lleis que aprova”. Precisament per això ha demanat que s’apliqui l’amnistia de manera “àgil, diligent i sense subterfugis”.

Pel que fa al català, ha demanat fer un “esforç” per assolir el més aviat possible un pacte pel català. S’ha referit a la llengua catalana com a part de la “columna vertebral” de Catalunya i ha fet una crida a “sumar tots pel català” i “preservar-lo de polèmiques ermes”. “Si ho fem, serà molt millor per al català i per a tots nosaltres”, ha dit.

El president de la Generalitat ha acabat el seu primer discurs en un debat de política general reivindicant una “triple revolució” per a Catalunya: bon govern, normalitat institucional i respecte.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut