Edició 2255

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 27 de setembre del 2024
Edició 2255

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 27 de setembre del 2024

Illa explicarà dijous al Parlament l’estructura del Govern i el ple votarà el decret de suplement de crèdit per a Salut

La Junta aprova que cada comissió compti amb 18 membres per garantir la representació de totes les formacions

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Salvador Illa, explicarà aquest dijous al Parlament la composició del nou Govern. Així ho ha aprovat la Junta de Portaveus aquest dimarts, després que Illa així ho proposés la setmana passada. El ple començarà a les 9 hores i durarà tot el matí. La sessió també servirà per votar el decret 8/2024 sobre la concessió d’un suplement de crèdit de màxim de 142 MEUR per garantir l’activitat regular del sistema de salut. La Junta ha aprovat que cada comissió legislativa (n’hi haurà 17) compti amb 18 membres. Es garantirà així que tots els grups parlamentaris i Aliança Catalana (Grup Mixt) hi tinguin representació. Així, el PSC hi tindrà 5 dirigents, pels 4 de Junts, 3 d’ERC, 2 del PPC i 1 de Vox, Comuns, CUP i AC.

Publicitat

Tal com han informat a la premsa fonts presents a la reunió de la Junta, el ple començarà dijous a les 9 hores amb la comunicació de la composició de la Diputació Permanent del nou període de sessions. En formaran part el president de la cambra, Josep Rull; les vicepresidències que formen Raquel Sans i David Pérez; i les secretàries Jeannine Abella i Rosa Maria Ibarra.

Decret de suplement de crèdit per a Salut

El ple continuarà amb el debat i la votació del decret sobre la concessió d’un suplement de crèdit de màxim de 142 MEUR per garantir l’activitat regular del sistema de salut. El Govern de Pere Aragonès va aprovar per decret llei, el 30 de juliol, la concessió d’un suplement de crèdit als pressupostos de la Generalitat, prorrogats enguany.

L’executiu va informar que la partida permetrà que el sistema “no quedi afeblit” i pugui continuar amb la seva activitat regular, tenint en compte que els comptes del 2024 no van tirar endavant. En concret, el suplement de crèdit és necessari per atendre i finançar despesa del 2024 que no es pot ajornar a l’exercici següent.

En aquest punt de l’ordre del dia, aprovat avui per la Junta de Portaveus, cada grup parlamentari tindrà 5 minuts durant el debat.

Et pot interessar  El Govern del PSC diu que reactivar l'ampliació del Prat no contradiu cap acord amb els socis i veu "temerari" parlar d'opcions

Compareixença d’Illa

Tot seguit arribarà la compareixença d’Illa (sense límit de temps), per explicar la configuració del nou Govern, i donar compte de l’estructura i prioritats del seu executiu després de nomenar els consellers i conselleres, i els principals alts càrrecs. En aquest cas, cada grup tindrà un temps màxim de 10 minuts durant el debat.

Comissions legislatives

En aquest ple també es votaran, com marca el reglament, les comissions legislatives de la cambra catalana. Cal una majoria absoluta del ple perquè es puguin aprovar i constituir. Cada comissió correspon als departaments del nou Consell Executiu, si bé es desdoblarà la conselleria de Territori: hi haurà una comissió de Territori i Transició Ecològica, i una altra comissió de Territori i Habitatge.

La Junta ha aprovat avui que cada comissió (17 en total) compti amb la representació de totes les formacions del ple. D’aquesta manera, el PSC tindrà 5 membres, pels 4 de Junts, 3 d’ERC, 2 del PPC, i 1 representant de cadascuna de la resta de formacions (Vox, Comuns, CUP i, finalment, Aliança, que forma part del Grup Mixt en solitari).

Diada de l’Onze de Setembre

D’altra banda, la Mesa ha aprovat avui els actes institucionals del Parlament de cara a la Diada de l’Onze de Setembre. Els actes començaran el dia 9 al matí, amb la recepció d’Adifolk, l’associació per a la difusió del folklore del país. L’endemà, dia 10, s’hissarà la Senyera a les 16:30 hores, i a les 18 hores es lliurarà la Medalla d’Honor del Parlament al Monestir de Montserrat, en un acte a la cambra.

Ja el dia 11 tindrà lloc la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanova, pel matí, i més tard a la seva tomba, a Sant Boi. La Diada continuarà amb les portes obertes del Parlament, i la jornada festiva amb entitats culturals del país.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut