Edició 2227

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 30 de agost del 2024
Edició 2227

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 30 de agost del 2024

Illa es troba amb el Borbó i defensa “sumar esforços” perquè Catalunya torni a “liderar” Espanya i Europa: “La Copa Amèrica n’és un exemple”

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha defensat aquest dijous “sumar esforços” en benefici del país i que Catalunya torni a “liderar” Espanya i Europa “econòmicament, socialment, culturalment i esportivament” i ha assegurat que la Copa Amèrica “és un exemple d’això”. Illa ho ha dit des del Museu Marítim de Barcelona, que ha acollit l’acte institucional de benvinguda de la 37a edició de la Copa Amèrica de Vela. Al seu torn, el rei Felip VI ha reivindicat l’esdeveniment esportiu com un “aparador fabulós” per a Barcelona però també per a Catalunya i l’Estat. A més del president Illa i el monarca, l’acte ha comptat també amb l’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, i el ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu.

Publicitat

Illa ha assegurat que la Copa Amèrica és un “èxit compartit i col·lectiu” i ha apuntat que l’esdeveniment pren especial rellevància en el “nou temps” obert a Catalunya. Segons ha destacat, marca “el rumb” per seguir prosperant. “El triangle Catalunya, Barcelona o Copa Amèrica funciona”, ha sentenciat. Segons ha dit, reivindica la tradició marítima, promou una vocació “innovadora i esportiva” i desplega el compromís de crear noves oportunitats.

En aquest sentit, ha apuntat que ara és “fonamental” impulsar l’economia blava al litoral català, “des de Portbou fins a les Cases d’Alcanar”, i ha defensat aprofitar la competició que acull Barcelona per difondre també la necessitat de tenir cura del medi ambient i protegir el Mediterrani. Alhora, ha aprofitat per reivindicar la “necessitat de mantenir la solidaritat” en un context on “milers de persones” es veuen obligades a abandonar casa seva.

El rei reivindica la Copa com un “aparador”

Per la seva banda, el rei Felip VI ha indicat que la Copa Amèrica serà un “aparador fabulós” per a Barcelona, però també per a Catalunya i Espanya i ha celebrat que la capital catalana aculli ara l’esdeveniment esportiu “més important” des dels Jocs Olímpics del 92. “La ciutat torna a impregnar-se dels valors d’aquell esperit esportiu que va fer la volta al món”, ha dit.

Així, ha assenyalat “l’esforç conjunt” que hi ha al darrere i ha anticipat que les properes setmanes milions d’espectadors i centenars de milers de visitants seguiran la competició “amb un teló de fons únic”. El monarca ha destacat d’aquesta edició “la innovació, sostenibilitat i igualtat” com els valors a través dels quals Barcelona, Catalunya i Espanya “tornen a mirar al mar”.

El ministre Hereu ha afirmat que Barcelona, Catalunya i Espanya són “imparables” quan “hissen veles” plegats i ha remarcat la previsió que l’esdeveniment tingui “un important impacte econòmic”. Tant Illa com el rei han destacat també la col·laboració publicoprivada que fa possible la competició.

Et pot interessar  La investidura d'Illa, inevitable: la Diputació Permanent convoca formalment el ple per al dijous a les 10 del matí

L’alcalde Jaume Collboni també s’ha referit als JJOO del 92, com el rei, i ha assegurat que si llavors Barcelona es va obrir al mar ara el front marítim està vivint “una segona transformació” centrada en l’esport i l’economia blava. El batlle ha afirmat que la Copa Amèrica de Vela ha de “reconnectar” Barcelona amb el mar i ha celebrat que la ciutat hagi “recuperat l’orgull i la il·lusió”.

Al seu torn, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, ha remarcat que cal treballar perquè el llegat “repercuteixi a les ciutats i pobles del territori”.

Visita al nou Port Olímpic

Abans de l’acte institucional, el rei Felip VI ha visitat el nou Port Olímpic amb motiu de la seva remodelació al Moll de Gregal. Ho ha fet acompanyat del president de la Generalitat, Salvador Illa; el ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu; el conseller d’Esports, Berni Álvarez; l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, entre altres autoritats. En l’arribada, el monarca ha estat rebut pel nou cap dels Mossos d’Esquadra, Miquel Esquius, i després ha saludat amb una encaixada de mans a Illa, amb qui ha intercanviat unes breus paraules.

El nou Port Olímpic va obrir fa menys d’un mes, a finals de juliol, després de quatre anys d’obres. En el recinte progressivament hi estan obrint restaurants i pròximament s’hi instal·laran empreses relacionades amb l’economia blava.

Una realitat dos anys després

L’acte ha tingut lloc al Museu Marítim, el mateix espai on fa gairebé dos anys, el novembre del 2022, es va presentar oficialment la 37a edició de la Copa Amèrica de Vela i es van donar les primeres pinzellades del que ara ja és una realitat, com ara els espais des d’on es podrien veure les regates.

Les diferents autoritats van coincidir en aquell moment a destacar la importància que Barcelona fos l’amfitriona d’aquest esdeveniment esportiu internacional i van confiar en el llegat que deixarà a la ciutat. La llavors alcaldessa Ada Colau va assegurar que “Barcelona ha triat la Copa Amèrica de Vela i la Copa Amèrica de Vela ha triat Barcelona” i va defensar que era un projecte “coherent” amb el model de ciutat que el govern volia impulsar.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut