Edició 2368

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 18 de gener del 2025
Edició 2368

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 18 de gener del 2025

Illa, decidit a espanyolitzar encara més Catalunya, acorda amb Marlaska integrar la Policia Nacional i Guàrdia Civil al CAT-112

|

- Publicitat -

La Junta de Seguretat de Catalunya, presidida pel president de la Generalitat, Salvador Illa, ha acordat aquest dijous constituir un espai de treball en el que participaran el Ministeri del Interior, el Misteri d’Hisenda i Funció Pública i la Conselleria d’Interior per abordar la possible ampliació dels Mossos d’Esquadra dels 22.000 als 25.000 agents l’any 2030. A més, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil s’integraran al sistema d’emergències de Catalunya a través del CAT-112. A la reunió de la Junta, que ha tingut lloc al Palau de la Generalitat, hi han assistit la consellera d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i els màxims representants dels departaments dels dos governs.

Publicitat

El que no s’ha acordat és, al contrari del que s’havia insinuat anteriorment, que els Mossos assumeixin les competències de seguretat a ports i aeroports o s’integrin directament a l’Europol. Parlon ha assegurat que les competències són “benvingudes” però ha dit que “s’han de poder executar i donar-hi resposta amb eficàcia”. “No trauré mossos al carrer per assumir competències i donar una pitjor resposta”, ha recalcat la titular d’Interior que ha deixat clar que “el que és important per la consellera i el president és ampliar la xifra d’efectius”. En aquest mateix sentit, ha subratllat que Catalunya té una policia integral però alhora ha posat en valor “la bona col·laboració” amb la resta de forces i cossos de l’Estat que operen en aquest territori.

En aquesta línia, ha recordat que actualment el cos està integrat per 19.070 agents i ha indicat que la Generalitat i el Ministeri tenen un acord vigent per arribar a la xifra de 22.000 el 2030. Ha explicat que la voluntat de l’executiu català és treballar amb el ministeri d’Hisenda perquè la plantilla de la policia catalana pugui ampliar-se fins arribar als 25.000 efectius el 2030. “S’impulsarà aquest espai de treball per poder donar una resposta més decidida” així com “fer front a noves competències, combatre el crim organitzat i també la delinqüència comuna”, ha afirmat Parlon.

Integració de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional al 112

Per la seva banda, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha anunciat que a partir de la propera mitjanit la Policia Nacional i la Guàrdia Civil s’integraran al sistema d’emergències CAT-112. “Suposarà que qualsevol trucada que arribi al 112 tingui una resposta més ràpida”, ha afirmat el ministre que ha afirmat que aquest és un pas molt important per a millorar la seguretat ciutadana a Catalunya i s’ha mostrat convençut d’estar construint “un dels països més segurs del món”.

Parlon ha detallat que aquesta innovació permetrà donar “una resposta més àgil” perquè ara quan el 112 rebi una emergència s’alertarà el cos policial pertinent “en funció de la competència que calgui activar”.

El Seprona és mantindrà a Catalunya

Una altra de les mesures que s’han acordat a la Junta és que els Mossos, en coordinació amb els Agents Rurals pel que fa al seu àmbit competencial, assumeixin la investigació de delictes i il·lícits administratius relacionats amb el medi ambient que tinguin lloc a Catalunya, sense perjudici dels que, en tenir una dimensió sobre o extracomunitària, corresponguin als cossos de seguretat de l’Estat.

En relació amb aquest tema, Marlaska ha reconegut que els Mossos són la policia integral de Catalunya i, per tant, la que és competent de conèixer tots els delictes que passen en aquesta comunitat sense excepció. Amb tot, ha remarcat que “el Seprona romandrà a Catalunya perquè hi ha delictes mediambientals que tenen un àmbit que surt de la comunitat autònoma i aquesta circumstància ha de quedar clara”.

Et pot interessar  Albiach diu que les negociacions amb el Govern pels pressupostos estan "molt verdes"

La Policia Nacional es queda a Via Laietana

Preguntat per la comissaria de la Policia Nacional a Via Laietana, el ministre ha dit que la qüestió no s’ha tractat a la junta i que la posició del Ministeri de l’Interior no ha canviat, o sigui que es manté a l’edifici. Segons ell, el treball diari de fa anys que fa la Policia Nacional per defensar els drets i llibertats dels catalans ja suposa la “ressignificació” d’aquest edifici. A més, ha assegurat que molts altres edificis van ser llocs de tortures i maltractaments durant el franquisme i també són ressignificats per la feina dels funcionaris.

Durant la celebració de la reunió, una desena de persones s’han concentrat a la plaça Sant Jaume per reclamar que la comissaria de la Policia Nacional a la Via Laietana es converteixi en un espai de memòria democràtica.

Major seguretat per les víctimes de violència masclista

En una altra ordre de coses, Marlaska ha apuntat que les dues administracions també han acordat que en el primer trimestre de 2025 estigui acabada la interconnexió del SIAV dels Mossos amb VioGén-2. “Es traduirà en una millora significativa dels mecanismes de protecció de les víctimes de violència masclista, fins i tot fora de Catalunya”, ha apuntat.

Alhora, s’ha pactat que els registres documentals i informació que els Mossos realitzin respecte de persones físiques i jurídiques que exerceixen activitats d’allotjament i lloguer de vehicles sigui gravada i bolcada directament per aquest cos -que tindrà accés a la informació existent per al compliment de les seves funcions- en el sistema propi que s’ha implementat amb aquesta finalitat a la Secretaria d’Estat de Seguretat.

Blanqueig de capitals i suport en catàstrofes a l’estranger

Per altra banda, s’ha acordat que al llarg de l’any 2025, els Mossos s’incorporin al Servei Executiu de la Comissió de Prevenció del Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries (SEPBLAC) i a l’Oficina de Recuperació i Gestió d’Actius.

Així mateix, també s’ha establert la participació del cos en l’activitat i les comeses de l’Oficina Nacional de Garanties dels Drets Humans (ONGADH), de la Secretaria d’Estat de Seguretat, com a òrgan encarregat de vetllar pel compliment pels cossos policials de les normes nacionals i internacionals contra la tortura i altres tractes o penes cruels, inhumans o degradants, en garantia del respecte als drets fonamentals de les persones.

A més, el ministeri ha informat de la creació d’un punt d’intercanvi d’informació (SPOC) entre els serveis seguretat i aduanes dels estats membres de la Unió Europea en què s’incorporaran els Mossos un cop es posi en marxa.

Paral·lelament, s’impulsarà un mecanisme de comunicació directa entre la Direcció General de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l’Interior i el Departament d’Interior i Seguretat Pública de la Generalitat perquè efectius de la policia catalana es puguin incorporar a les missions i grups d’ajuda del govern d’Espanya en supòsits de catàstrofe a l’estranger, amb la finalitat de contribuir a dur a terme les funcions i tasques de cerca i de rescat.

Per últim, Marlaska ha indicat que els Mossos passaran a formar part dels plans anuals d’inspecció en matèria de precursors d’explosius com a autoritat d’inspecció, en els mateixos termes i obligacions que les forces i els cossos de seguretat de l’Estat.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí