Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024
Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024

Illa continua deslegitimant la candidatura de Puigdemont titllant-la d'”error”

S'excusa en el fet que una part de l'electorat ha escollit "obrir una nova etapa" per a justificar els atacs contra el líder de la segona força més votada

|

- Publicitat -

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, manté els atacs i declaracions que busquen deslegitimar públicament la candidatura de Puigdemont a la presidència de la Generalitat. El 12-M, el PSC va ser la primera força i la més votada, mentre que Junts+ va quedar en segon lloc; els socialistes només poden optar a presidir la Generalitat amb el suport dels Comuns Sumar i d’ERC, però aquesta última ja va descartar facilitar la investidura d’Illa, assegurant a més a més que aniria a l’oposició. Puigdemont, d’altra banda, veu possible reunir el suport d’ERC i la CUP, i assolir prou suports en segona ronda de votacions, motiu pel qual Illa ha intensificat les crítiques contra el projecte i líder independentista.

Publicitat

En una entrevista a la SER, Illa ha refermat el seu ‘no’ a Puigdemont, deixant així clar que no s’abstindrà per tal de permetre un govern independentista, i excusant-se en el fet que una part de l’electorat ha escollit “obrir una nova etapa” lluny de l’independentisme. Emprant els mateixos arguments que Alberto Núñez-Feijóo quan evitava acceptar que no podia formar govern i que les altres opcions eren igualment legítimes, el socialista ha advertit que “anar en contra de la voluntat dels ciutadans és un error“.

Preguntat per la possibilitat que Puigdemont finalment fos investit president tot i haver quedat segon, tal com va passar amb Pedro Sánchez a la Moncloa o amb Jaume Collboni a l’Ajuntament de Barcelona, Illa ho ha rebutjat justificant que són “casos diferents”. De fet, el líder del PSC ha assegurat que creu que pot tenir “els suports”, a diferència de Xavier Trias o Alberto Núñez Feijóo. Per això, el primer secretari del PSC ha insistit que Junts hauria d’acceptar “des d’un principi de realitat la voluntat ciutadana”.

Et pot interessar  ERC replica a Sánchez que un acord per investir Illa ha de "pivotar" sobre el finançament: "Necessitem passos ferms"

D’altra banda, Illa ha donat temps als parits per “digerir i reflexionar” sobre el resultat del 12-M abans d’entrar plenament en la negociació. Sí que ha explicat, però, que ha parlat en privat amb Aragonès, i ha dit que té respecte personal i polític pel servei que ha fet a Catalunya. “Ha exercit amb dignitat la presidència de la Generalitat i la vida política és així”, ha afegit en referència a la forta davallada dels resultats d’ERC.

Preguntat per si el PSC contempla un govern en solitari, Illa ha dit que hi ha “diferents opcions” però ha evitat anticipar escenaris. Primer, el 10 de juny com a màxim, s’ha de constituir el Parlament i “donar temps a tots per fer una reflexió pausada i serena”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut