Edició 2266

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 08 de octubre del 2024
Edició 2266

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 08 de octubre del 2024

Illa aposta per deixar enrere la “confrontació erma” i aprofitar la col·laboració amb el govern espanyol

Parla de col·laboració amb l'Estat sense esmentar l'infrafinançament crònic ni l'espoli fiscal al qual la Moncloa sotmet Catalunya

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha fixat que el rumb de Catalunya ha de ser deixar enrere la “confrontació erma” i aprofitar “les oportunitats de col·laboració amb el govern espanyol”. En el seu discurs inicial en el marc del seu primer debat de política general com a president, Illa ha reivindicat una Catalunya “plural i diversa” que forma part d’una Espanya plurinacional i una Europa “d’horitzó federal”. En clau internacional, ha refermat l’aposta per la pau de Catalunya i ha alertat de “l’auge del totalitarisme” com “l’amenaça més urgent a la què s’enfronten les democràcies occidentals”. També ha destacat la capacitat d’integració de Catalunya tot garantint que el Govern “desmuntarà un a un tots els discursos d’odi”.

Publicitat

Illa ha citat l’històric discurs de Pau Casals davant les Nacions Unides el 1971 i ha reivindicat que l’ONU és un “instrument vàlid i legítim”. En l’actual context “marcat per la guerra”, el president de la Generalitat ha condemnat “amb rotunditat” en nom del Govern qualsevol acte de violència i ha demanat un alto al foc immediat al conflicte del Pròxim Orient . Així mateix, ha reclamat respecte al dret internacional i al compliment de les resolucions de les Nacions Unides.

També ha fet referència a la guerra d’Ucraïna i ha afegit que Catalunya no es pot resignar. “Avui ens toca a nosaltres estar a la seva alçada. Dir que som catalans i volem la pau, tan senzill i tan difícil”, ha afegit en referència a Pau Casals. En aquest sentit, ha assenyalat que la guerra “no és inevitable” i ha apel·lat a la “responsabilitat compartida” de trobar acords “justos i perdurables” a través de la política.

Et pot interessar  Illa diu que no acceptarà "lliçons" de "solidaritat" i defensarà el finançament singular "amb respecte però convicció"

Illa també ha reivindicat que Catalunya “està i estarà a la primera línia de la solidaritat internacional” i que no abandonarà els qui pateixen la “injustícia de la guerra”.

En el context internacional, el president de la Generalitat considera que hi ha un “combat global” entre forces autoritàries i les que defensen la democràcia. “Catalunya no pot viure aïllada del món. Avui ens hem de preguntar on volem situar Catalunya: amb la democràcia o contra la democràcia. Catalunya ha d’estar al costat de la democràcia, el progrés i la pau”, ha conclòs.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut