El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha fixat que el rumb de Catalunya ha de ser deixar enrere la “confrontació erma” i aprofitar “les oportunitats de col·laboració amb el govern espanyol”. En el seu discurs inicial en el marc del seu primer debat de política general com a president, Illa ha reivindicat una Catalunya “plural i diversa” que forma part d’una Espanya plurinacional i una Europa “d’horitzó federal”. En clau internacional, ha refermat l’aposta per la pau de Catalunya i ha alertat de “l’auge del totalitarisme” com “l’amenaça més urgent a la què s’enfronten les democràcies occidentals”. També ha destacat la capacitat d’integració de Catalunya tot garantint que el Govern “desmuntarà un a un tots els discursos d’odi”.
Illa ha citat l’històric discurs de Pau Casals davant les Nacions Unides el 1971 i ha reivindicat que l’ONU és un “instrument vàlid i legítim”. En l’actual context “marcat per la guerra”, el president de la Generalitat ha condemnat “amb rotunditat” en nom del Govern qualsevol acte de violència i ha demanat un alto al foc immediat al conflicte del Pròxim Orient . Així mateix, ha reclamat respecte al dret internacional i al compliment de les resolucions de les Nacions Unides.
També ha fet referència a la guerra d’Ucraïna i ha afegit que Catalunya no es pot resignar. “Avui ens toca a nosaltres estar a la seva alçada. Dir que som catalans i volem la pau, tan senzill i tan difícil”, ha afegit en referència a Pau Casals. En aquest sentit, ha assenyalat que la guerra “no és inevitable” i ha apel·lat a la “responsabilitat compartida” de trobar acords “justos i perdurables” a través de la política.
Illa també ha reivindicat que Catalunya “està i estarà a la primera línia de la solidaritat internacional” i que no abandonarà els qui pateixen la “injustícia de la guerra”.
En el context internacional, el president de la Generalitat considera que hi ha un “combat global” entre forces autoritàries i les que defensen la democràcia. “Catalunya no pot viure aïllada del món. Avui ens hem de preguntar on volem situar Catalunya: amb la democràcia o contra la democràcia. Catalunya ha d’estar al costat de la democràcia, el progrés i la pau”, ha conclòs.