L’exvicepresident espanyol Pablo Iglesias ha afirmat aquest dijous a Catalunya Ràdio que el cas Pegasus ha portat l’executiu de Pedro Sánchez a desplegar “mentides inversemblants” per justificar l’espionatge a l’independentisme català i no reconèixer l’existència d’elements de “l’Estat profund” que actuen sense control. En una entrevista a Catalunya Ràdio en motiu de la publicació del seu últim llibre, “Verdades a la cara”, ha afirmat que aquests sectors de la ultradreta instal·lats a l’Estat “són un enorme perill de la democràcia”. També ha apuntat que és “difícil d’explicar” que s’hagi destituït la directora del CNI, Paz Esteban, i no la responsable política del cas, que al seu entendre és la ministra de Defensa, Margarita Robles.
“Hi ha poques sospites que l’espionatge ve de sectors de l’Estat profund, es digui el que es digui, i això remet a una degradació de la democràcia espanyola que cal prendre’s seriosament”, ha dit l’exlíder de Podem.
Ha recordat que hi ha una contradicció entre l’explicació que va oferir aquest dimecres el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que va apuntar a “errors de seguretat” per justificar la destitució de la directora del CNI, a la que va donar dimarts la ministra de Defensa, Margarita Robles.
“Si el mateix CNI ha reconegut que espiava amb un aval judicial a 18 independentistes és poc versemblant que a la resta d’independentistes que apareixien a la llista de The New Yorker els espiés algú diferent”.
Iglesias ha recordat que l’espionatge afecta també a advocats i que “el que diferencia una democràcia d’una dictadura és que en democràcia l’Estat també ha de complir la llei”.
“S’està veient que hi ha sectors de l’Estat que entenen que es poden prendre la justícia de la seva ma i coartar les llibertats dels qui consideren que estan atacant la sacrosanta unitat d’Espanya”, ha dit.
L’exlíder de Podem ha recordat que el software Pegasus s’ha utilitzat per espiar independentistes bascos i catalans i a membres del govern, i per tant la gravetat de la situació “s’explica per ella mateixa”.
Sobre el cessament de Paz Esteban, considera “evident” que ha estat cessada perquè ha fallat alguna cosa, perquè “El CNI no ha estat capaç de protegir el president del govern”.
En tot cas veu “difícil d’explicar” que la cessada hagi estat la directora del CNI i no la màxima responsable de la seguretat de l’estat, que és la ministra de Defensa.
“Veurem si a la pròxima remodelació del govern segueix Margarita Robles o no”, ha dit, però “està clar que cal netejar l’aparell de l’Estat d’elements de la ultradreta”, perquè “d’ultradreta no només n’hi ha amb Vox, sinó que hi ha ultradreta judicial, policial, i a les forces armades”.
Iglesias ha afirmat que si Sánchez acaba destituint Margarita Robles “no avisarà”, perquè ha demostrat la seva capacitat d’actuar “amb fredor”. “Al meu entendre li convindria prescindir de Margarita Robles al Consell de Ministres”.
Iglesias també ha apuntat que l’independentisme va “subestimar la força de l’Estat pensant que rebria suport internacional” i que caldria “redefinir” com es pot exercir el dret a l’autodeterminació. Ha advertit que si el PP i Vox arriben a la Moncloa “hi haurà il·legalització de partits” i una “pèrdua de llibertats generalitzada”.