Edició 2239

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 11 de setembre del 2024
Edició 2239

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 11 de setembre del 2024

Guerra entre Junqueras i Rovira: acusacions i retrets entrecreuats arran dels cartells dels Maragall

Els dirigents republicans s'acusen mútuament d'estar relacionats amb "la B" i d'actuar de forma obscura per tal de guanyar el congrés

|

- Publicitat -

El polèmic cas dels cartells difamatoris contra Ernest i Pasqual Maragall en la precampanya de les eleccions municipals del 2023 encara du de cap els dirigents d’ERC, que es troben immersos de ple en el congrés que el partit ha de celebrar el 30 de novembre. L’expresident del partit, Oriol Junqueras, i la secretària general, Marta Rovira, han iniciat una guerra plena d’acusacions i retrets després que ‘Catalunya Ràdio’ revelés uns suposats missatges enviats per Rovira en els quals la dirigent advoca per treure rèdit polític dels cartells quan aquests van aparèixer; així mateix, també revelen que la dirigent republicana coneixia l’existència de “la B”, l’organització paral·lela formada per militants d’ERC i que, finançada a través del partit, ha dut a terme diversos atacs de falsa bandera, com ara els cartells o el ninot de Junqueras aparegut el 2019 a Sant Vicenç dels Horts.

Publicitat

Davant la filtració dels missatges, Marta Rovira no s’ha quedat de braços plegats: la secretària general amb funcions de presidenta ha assenyalat Junqueras i l’ha relacionat amb la “campanya de contrast” que van ser els cartells, així com amb la filtració dels missatges per tal de guanyar el congrés. A través d’un comunicat, va reiterar que no és la “culpable” de la campanya dels cartells, així com que no l’hauria autoritzat “mai”. Alguns dirigents d’ERC afins a Rovira han tancat files amb ella, qualificant la filtració dels missatges de ser un “atac personal” contra la líder republicana.

La candidatura de Junqueras, però, va respondre el comunicat acusant Rovira d’afeblir ERC encara més llançat “acusacions sense evidències”. “El camí de les falses acusacions sense evidències només ens afebleix. Toca conjurar-nos i deixar de dividir. Hem d’arribar al Congrés havent fet net” van escriure quatre membres de la candidatura, anomenada Militància Decidim.

Rovira relaciona Junqueras amb la filtració dels missatges i l’acusa de voler “guanyar” el congrés

En l’escrit publicat el dilluns, Rovira relaciona aquesta “campanya de contrast” amb l’aleshores president del partit, Oriol Junqueras, que es torna a presentar a la reelecció per liderar ERC. Tot i que no l’esmenta al comunicat, Rovira afirma que la Presidència d’ERC (Junqueras) i la Secretaria General (ella) sempre han compartit el mateix equip que es va “reforçar i adaptar” a conseqüència de la repressió política. Tanmateix, apunta que des de la Presidència es considerava que el partit era “tou” i que també havien de “trencar cames”. I, de nou sense mencionar-lo, Rovira l’acusa indirectament de filtrar missatges interns per “guanyar” el congrés que els republicans celebraran el 30 de novembre.

Et pot interessar  La direcció d'ERC i Junqueras ajornen el debat sobre un avançament del congrés fins a conèixer l'informe jurídic

“És molt curiós que ara que decideixo no seguir a la posició de la Secretaria General, i aposto per una renovació de l’organització i l’estratègia de partit, jo sigui la responsable única de tots els errors i fallides. I que hagi d’assumir que els equips de treball compartits, coneguts i consensuats, només se m’atribueixin a mi”, lamenta Rovira.

La candidatura de Junqueras, indignada amb el comunicat de Marta Rovira

El comunicat de Rovira no va caure gens bé a la candidatura d’Oriol Junqueras, el qual va assegurar el passat 1 de juliol que com a president no havia tingut “cap informació” que els cartells sortien d’ERC, unes afirmacions xocaven amb el que ja havia manifestat la direcció del partit, ja sense ell; segons aquesta, Junqueras se n’havia assabentat com la resta d’integrants de l’Executiva.

El membre de la candidatura de Junqueras i exconseller d’Exteriors, Bernat Solé, ha tornat a respondre el comunicat de Rovira. En una entrevista a RAC1, Solé ha demanat “que no es faci un safareig públic d’aquesta situació”, tot recordant que el partit té uns òrgans interns on es poden vehicular aquesta mena de disputes. Amb tot, ha reconegut que aquestes investigacions sempre són complexes, però ha demanat “el temps que calgui per a resoldre aquesta situació”. Així, Solé ha exigit “evitar l’acceleració per relacionar les filtracions a algunes candidatures”, en referència a les paraules de Marta Rovira en les quals ha relacionat Junqueras amb la “campanya de contrast” d’ERC.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut