El govern balear ha aprovat un decret llei per eliminar el català com a requisit pels professionals sanitaris a l’hora d’accedir a un lloc de treball. Així ho ha anunciat aquest dilluns la consellera de Salut, Manuela García, en un consell de govern extraordinari, des d’on ha avançat que el català passarà de ser un requisit a un mèrit. L’objectiu, segons García, és “fidelitzar i atraure” més personal i “seguir avançant amb la professionalització” del cos mèdic. El govern ha argumentat que la llengua pròpia “és dissuasiva” i que el cal acabar “amb qualsevol element” que aturi l’arribada de personal sanitari a les Balears. “Potser no és el principal element dissuasiu, però ho és”, ha insistit Antoni Costa, portaveu de l’executiu.
Aquesta mesura forma part d’un decret llei que l’executiu balear ha aprovat aquest dilluns per fer front al dèficit de professionals sanitaris. En una atenció als mitjans, García ha assegurat que aquest problema “és compartit amb Espanya, Europa i la resta del món”, però que s’agreuja en zones de difícil cobertura, com “les illes menors”. “És el repte més important que tenim a dia d’avui”, ha expressat la nova responsable de Salut de les illes.
Per això, el govern rebaixarà el requisit del català, que fins ara era imprescindible per poder accedir a un lloc de treball dins la sanitat pública, a la categoria de mèrit. “No volem que la falta d’acreditació oficial d’un determinat nivell de català es converteixi en un element dissuasiu a l’hora d’accedir-hi”, ha argumentat García, que també ha dit que el decret llei respon a una “demanda” per part dels sindicats.
Tanmateix, García ha reivindicat que la Conselleria de Salut procurarà que, una vegada dins l’Administració, els professionals que no tinguin coneixement del català puguin “formar-se o millorar” en el coneixement de la llengua. Per això, el govern oferirà cursos per facilitar el dret dels ciutadans a utilitzar qualsevol de les dues llengües oficials a l’Administració.
Zones i especialitats de difícil cobertura
El decret llei també contempla altres mesures per afavorir l’arribada de personal sanitari, com la regulació jurídica de llocs de feina de ‘difícil cobertura’ (categories A1 i A2, metges i infermeres). En aquestes, s’inclourà un complement salarial per garantir la correcta cobertura sanitària.
Així mateix, l’executiu també preveu declarar zones de ‘molt díficil cobertura’ quan es concorrin necessitats urgents, tenint en compte “la insularitat com a fet diferenciador”. García ha dit que en aquests casos el govern concretarà les quanties que han de percebre aquests professionals, així com la durada de la mesura, però que poden arribar fins a un increment màxim del 300 % per sobre del complement salarial dels llocs de ‘difícil cobertura’.