El Govern i els comuns s’han tornat a reunir aquest dimarts al matí a Palau. La trobada té lloc quan només queden 24 hores per la votació de les esmenes a la totalitat, al ple que comença demà a les 9 hores al Parlament. La reunió ha començat poc després de les 11 del matí, amb els equips negociadors habituals, per tant, sense la presència ni del president, Pere Aragonès, ni tampoc de la líder d’En Comú Podem, Jéssica Albiach. La cap de files parlamentària dels comuns ha reclamat aquest matí a RTVE un “compromís” del Govern per aturar el projecte del Hard Rock. Al seu torn, Aragonès encara confia en un acord per salvar els comptes.
La reunió entre el Govern i els comuns d’ahir al matí ja va acabar sense acord, amb les dues parts enrocades pel Hard Rock. L’executiu i En Comú Podem només van pactar tornar a reunir-se avui al matí. Fonts dels comuns afirmen que a la reunió de dilluns no hi va haver grans avenços, ni en carpetes socials ni pel que fa al Hard Rock.
Des del grup d’Albiach continuen a l’espera que el Govern els faci retorn de les seves propostes per aturar el macroprojecte. ERC, per la seva banda, insta En Comú Podem a triar entre “mantenir les retallades de CiU i bloquejar uns bons pressupostos” o bé donar suport als comptes.
Sense uns nous pressupostos per al 2024, a Palau no es descarta cap escenari. Ja fa dies que l’executiu avisa que, si els comuns tomben els comptes, “hi haurà conseqüències”, i tot apunta que ERC podria negar-se a aprovar els pressupostos de l’Estat.
Així mateix, entre les files dels republicans -a Palau i a Calàbria- també augmenta el debat sobre què fer a Catalunya. D’una banda, el Govern pot mantenir la pròrroga pressupostària i intentar negociar partides concretes per ampliar els comptes del 2023, tot i que amb poc marge. Però, alhora, cada vegada hi ha més veus que estudien l’escenari d’un avançament electoral a Catalunya.
L’última esmena a la totalitat aprovada
El Parlament podria tornar a viure un episodi com el del juny del 2016 tot i que en un context i amb protagonistes molt diferents. Fa gairebé 8 anys, la CUP no va permetre la tramitació dels pressupostos de JxSí amb Carles Puigdemont de president de la Generalitat i Oriol Junqueras de vicepresident i conseller d’Economia.
Va ser la primera vegada des de la restauració de la democràcia, el 1980, que els comptes no superaven les esmenes a la totalitat. Així ho va decidir el consell polític de la CUP amb un resultat ajustat tot i tenir un pacte d’estabilitat parlamentari. Va ser quan els anticapitalistes van afirmar que el pacte polític no s’havia trencat sinó que havia “mutat”. Tot plegat en un context molt marcat pel procés.
La cambra catalana es va esperar gairebé un any més per aprovar uns nous pressupostos. Va ser el març del 2017, només set mesos abans de l’1-O. Llavors dos diputats anticapitalistes van votar a favor i la resta s’hi van abstenir per permetre l’aprovació d’uns comptes que incloïen una partida per al referèndum.