Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Generalitat i Ajuntament de Barcelona acorden un sistema conjunt per perseguir la multireincidència i els narcopisos

Mossos podrà accedir a les càmeres que gestiona la Guàrdia Urbana mentre que aquesta tindrà accés a dades dactilars

|

- Publicitat -

La Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona han acordat crear un sistema d’investigació conjunt per perseguir la multireincidència i els narcopisos. Així ho han anunciat aquest dimecres la consellera d’Interior, Núria Parlon, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, després de reunir-se al consistori. Segons han dit, es tractarà d’un dispositiu permanent de 120 agents -60 del cos de Mossos d’Esquadra i 60 de la Guàrdia Urbana de Barcelona- que treballaran de forma coordinada en aquests casos. També han acordat que la Guàrdia Urbana tindrà accés a les dades del servei automàtic d’identificació dactilar que gestiona Mossos alhora que es facilitarà que Mossos tingui accés directe a càmeres de videovigilància que gestiona la Guàrdia Urbana.

Publicitat

Collboni ha destacat que el nou sistema d’investigació conjunta és un avenç “molt important” i ha celebrat la “corresponsabilitat, lleialtat institucional i generositat”. Al seu torn, Parlon ha assenyalat que els operatius conjunts permetran ser més eficaços en la prevenció i el combat de determinats delictes.

120 agents especialitzats

El nou sistema conjunt no implica ubicar una unitat nova en un espai nou, sinó que serà una coordinació permanent entre els dos cossos policials, que posaran en comú la intel·ligència policial i faran també l’operativa conjunta. “Fins ara hi havia dispositius ad hoc, ara creem un dispositiu permanent de 120 agents per treballar de manera coordinada en la persecució delictes lleus, salut publica i presència policia en l’espai públic per millorar la seguretat”, ha afegit el tinent de Seguretat de l’Ajuntament, Albert Batlle. El treball, ha destacat el comissari en cap dels Mossos, Miquel Esquius, es farà amb unitats repartides amb agents de paisà i intel·ligència conjunta per ser més eficients.

Nous intercanvis d’informació i dades

A banda d’aquest primer acord per a perseguir la multireincidència i els narcopisos, la Generalitat i l’Ajuntament també han anunciat un segon acord que té a veure amb l’intercanvi d’informació policial. Segons han dit, la Guàrdia Urbana tindrà accés a les dades del servei automàtic d’identificació dactilar que gestiona Mossos, un fet que ha de permetre millorar l’agilitat davant d’infraccions administratives i penals. D’altra banda, l’Ajuntament facilitarà que els mossos tinguin accés directe a les càmeres de seguretat ciutadana que gestiona la Guàrdia Urbana.

Et pot interessar  Ada Colau s'acomiada de l'Ajuntament de Barcelona després de 9 anys i haver bloquejat dues alcaldies independentistes

Millora de dades de seguretat

Parlon ha celebrat que els dos acords s’hagin fet públics en un context de reducció d’alguns delictes durant l’estiu a Barcelona -han baixat un 6,8%- i ha posat en valor la feina feta per revertir la corba delinqüencial. Algunes de les xifres que ha donat és la reducció dels delictes contra el patrimoni en un 10,1%, els robatoris amb violència i intimidació en un 5% o els robatoris amb força en un 24%. Sobre els furts, Batlle ha assenyalat que aquests han baixat un 5,1%.

Armes blanques

Amb tot, la consellera d’Interior ha reconegut la preocupació per l’ús d’armes blanques i ha reiterat que és una prioritat combatre-ho des de la conselleria. Tot i que no ha entrat en detalls, sí que ha explicat que el Pla Daga ja ho treballa i aviat es presentarà una nova versió d’aquest. Una de les mesures que facilitarà la feina dels agents, ha dit, és la de disposar de mecanismes de detecció com poden ser les pales detectores de metalls. “És gairebé de sentit comú ampliar els mecanismes, però també la identificació de les zones on hi ha més risc que es pugui produir una agressió per arma blanca i també tota la feina preventiva a partir del treball conjunt”, ha apuntat.

Parlon ha reconegut que els incidents amb arma blanca “no són fets aïllats ni puntuals”. “Hi ha una tendència i hem d’esmerçar tots els recursos i intel·ligència compartida i tot el recorregut que permet la normativa per treure armes blanques del carrer”, ha indicat.

Festes de la Mercè

Qui també ha parlat de les armes blanques ha estat el tinent d’alcaldia de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, que ha apuntat que durant la Mercè hi haurà controls i dispositius amb pales detectores. “Les armes blanques les hem d’erradicar dels espais festius, hi ha dispositius de mossos i Guàrdia Urbana de detecció de metalls que s’utilitzaran a llocs de màxima concentració”, ha indicat.

En global i per garantir la seguretat i la convivència, durant les festes es destinaran 2.250 efectius, és a dir, més de 450 agents per cadascun dels torns, ha apuntat Batlle.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut