La consellera de Recerca i Universitats, Carme Geis, s’ha reunit aquest divendres amb els síndics electorals de l’1 d’octubre i s’ha interessat per la seva situació personal i professional després de ser absolts pels tribunals dels delictes de desobediència i usurpació de funcions públiques. Amb aquesta trobada la consellera ha volgut agrair la implicació i la tasca dels professors universitaris Marta Alsina, Jordi Matas, Marc Marsal, Josep Pagès i de l’actual consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, que el 2017 van acceptar l’encàrrec del Parlament de vetllar per les garanties democràtiques del referèndum. Geis ha destacat que la seva actitud “referma el compromís de l’àmbit acadèmic amb els drets i llibertats del país”.
A través d’un comunicat, Geis ha subratllat que les universitats són “espais de defensa de les llibertats democràtiques” i que la llibertat acadèmica i l’autonomia universitària “no poden estar sotmeses a criteris arbitraris d’una justícia polititzada” i la consellera s’ha felicitat per la recent absolució dels síndics, però ha lamentat la persecució i assetjament que han hagut de suportar. “Ningú els retornarà el patiment personal que han sofert tots aquests anys”, ha lamentat.
Per la seva banda, la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha recordat que la querella contra la Sindicatura Electoral de l’1-O “és una de les més de cent causes obertes per motius polítics i més de 3.000 persones represaliades”. A més, ha reiterat que els conflictes polítics només es poden resoldre per la via política, “mai per la via penal”. Els cinc síndics van ser absolts el mes d’abril per un tribunal de Barcelona. La fiscalia demanava penes de dos anys i nou mesos de presó acusant-los de desobediència i usurpació de funcions.