La consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat, Gemma Geis, ha mostrat aquest divendres els seus dubtes amb la taula de diàleg amb el Govern –li genera “escepticisme total”, ha dit– però l’ha defensat perquè forma part dels acords de governabilitat entre ERC, Junts i CUP, que contemplaven un termini de dos anys de marge. En un acte a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) a Prada de Conflent (França) amb rectors universitaris, ha defensat ser fidels a l’acord: “M’agrada respectar els pactes de legislatura. He vist massa vegades com no es respectaven, i sense l’independentisme unit segur que no avançarem”.
“És clau per afrontar qualsevol estratègia que necessitem reivindicar l’unitat d’acció. Ara bé, la generositat en favor de la unitat no pot anar acompanyada de la desmobilització o d’un Govern que no sigui capaç de posar el Govern central davant el mirall”, ha subratllat. Així, ha assegurat que veu poques possibilitats que l’Estat, governi qui governi, accepti que es voti un referèndum d’autodeterminació, i ha advertit que l’independentisme “perdrà força de negociació” si durant aquests dos anys no es prepara davant una possible negativa a un referèndum. Mentre duri la taula (que segons ella no pot ser de negociació autonòmica sinó que ha d’incloure la independència i no pot desembocar en un nou Estatut) ha demanat “enfortir el país” i ha reivindicat el Consell per la República com una eina necessària.
FINANÇAMENT A UNIVERSITATS
En l’acte ‘Universitat, país i recuperació democràtica’, s’ha compromès a posar el finançament universitari “al centre de les polítiques” de Catalunya i ha destacat que el relleu generacional és un dels reptes del seu departament, davant el qual “fa falta imaginació pressupostària en els propers anys”. La consellera també ha defensat l’ús del català en l’educació superior, ha dit que s’ha d’augmentar el nombre de catalanoparlants a través de la seducció, i ha assegurat que seran “implacables” amb les actituds que no respectin la llengua.
El rector de la Universitat de Barcelona (UB), Joan Guàrdia, ha defensat la manca de neutralitat social de les universitats com a part del compromís de la institució perquè això és el que genera confiança en la ciutadania, però ha afirmat que aquesta manca de neutralitat ha de venir “justificada per la ciència”. El rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Javier Lafuente, ha dit que recuperar la inversió en investigació i coneixement seria un signe de “normalitat” i ha celebrat la recuperació de la Conselleria, ja que en els últims anys tenia rang de Secretaria.
El rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Daniel Crespo, ha ressaltat que les universitats podran fer una millor tasca si disposen de tots els mitjans possibles i ha recalcat que “la despesa en educació no és despesa, és inversió”. Finalment, el màxim responsable de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Oriol Amat, ha assegurat que una de les funcions de les universitats és formar bons ciutadans, pel que han de ser espais de discussió i debat públic en els quals es “planti i s’aconsegueixi que germini l’esperit ciutadà”, com per exemple amb crisis humanitàries.