Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Europa podria castigar econòmicament Espanya per posar en perill l’estat de dret

Ho han de negociar els eurodiputats amb el Consell de la UE, on seuen els estats membre

|

- Publicitat -

L’Eurocambra ha apostat per castigar econòmicament els estats de la Unió Europea que posin en perill l’estat de dret, després que la Comissió Europea plantegés la creació d’un mecanisme que permeti retirar fons europeus en aquests casos.

Publicitat

En concret, el plenari del Parlament Europeu ha votat aquest dijous a favor de suspendre o reduir el finançament europeu a un estat membre quan la Comissió Europea, assistida per un grup d’experts independents, estableixi que s’han produït “deficiències generalitzades pel que fa a l’estat de dret”. La idea és que “els governs que interfereixin en els tribunals” o “no persegueixin el frau i la corrupció” -cosa que podria aplicar-se perfectament a l’Estat espanyol- puguin ser sancionats econòmicament mitjançant la suspensió o ajornament de fons provinents del pressupost europeu, segons explica el comunicat de l’Eurocambra.

Ara els eurodiputats hauran de negociar l’esborrany legislatiu amb el Consell de la UE, on seuen els estats membre, per crear aquest mecanisme.

Funcionament de la sanció

La proposta planteja que siguin “experts independents en dret constitucional i qüestions financeres” els encarregats d’avaluar si un estat membre ha posat en risc l’estat de dret. Hi hauria un expert per cada estat membre escollit pels respectius parlaments estatals i cinc experts anomenats pel Parlament Europeu.

A partir del seu informe anual que analitzaria tots els estats membres, la CE establiria si en algun d’aquests s’ha soscavat “el funcionament adequat de les autoritats estatals” responsables de l’ús dels fons europeus, “la revisió judicial efectiva per jutges independents” o “la investigació apropiada del frau” que afecti les arques europees. En funció de la gravetat dels fets, l’executiu europeu podria ajornar, reduir o suspendre pagaments de subvencions o transferències europees als governs en qüestió.

Segons la proposta, aquesta decisió només s’aprovaria amb el consentiment del Parlament Europeu i del Consell de la UE, on seuen els estats membre.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut