Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024
Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024

Estrasburg decideix dijous si Espanya va vulnerar el dret de protesta del “setge” al Parlament contra les retallades

|

- Publicitat -

El Tribunal Europeu de Drets Humans decideix dijous si el “setge” al Parlament contra les retallades del 2011 estava protegit pel dret de protesta. Quatre dels vuit condemnats pel Tribunal Suprem a tres anys de presó per un delicte contra les institucions de l’Estat van recórrer a Estrasburg el 2016, després que el Tribunal Constitucional desestimés el seu recurs d’empara. Ara l’alt tribunal de drets humans ha de determinar si Espanya va vulnerar o no el seu dret de protesta amb la condemna del Suprem. En concret, els afectats pregunten al TEDH si tenien dret a fer el setge emparats per la llibertat d’expressió i de reunió que recull el Conveni Europeu de Drets Humans.

Publicitat

La defensa d’Olga Alvarez Juan i la resta d’afectats també denuncia a Estrasburg que el Suprem va vulnerar el seu dret a un judici just perquè no va celebrar una audiència pública durant el procediment. Per dictar la seva sentència condemnatòria, el Suprem va convocar a les parts a una vista en què les defenses van exposar els seus arguments, però els acusats no van tenir ocasió de ser escoltats directament pel tribunal.

La condemna del Suprem

El Tribunal Suprem va revocar el 2015 l’absolució dels ‘indignats’ jutjats per l’Audiència Nacional per les protestes que el juny de 2011 van bloquejar el Parlament i va imposar una pena de tres anys de presó a vuit d’ells per un delicte contra les altes institucions de l’Estat.

El Suprem va aplicar l’article 498 del codi penal que preveu penes d’entre tres i cinc anys de presó per aquells que utilitzin “la força, la violència, la intimidació o les amenaces greus per impedir a un membre del Congrés, el Senat o d’un parlament d’una comunitat autònoma per assistir a les seves reunions”.

Et pot interessar  Òmnium porta al TEDH la justícia espanyola per “discriminar” entitats pro català “en la causa general del 25%”

Recurs pendent al TC

Quatre dels vuit condemnats han arribat a Estrasburg perquè els seus recursos van ser desestimats pel Tribunal Constitucional, però la resta de peticions d’empara sí que van ser acceptades. Per tant, el TC encara s’ha de pronunciar sobre aquest cas i, quan ho faci, hauria de tenir en compte la jurisprudència del TEDH.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut